Cei care si-au tinut banii la banca in 2005 n-au avut prea multe motive de bucurie. Inflatia superioara prognozei initiale a bancii centrale s-a suprapus peste reducerile de dobanda facute de banci in cursul anului. Perspectivele pentru acest an nu se anunta nici ele foarte optimiste.
Anul 2005 nu a fost unul bun pentru cei care au ales sa-si economiseasca banii la banca. Pe parcursul a doar cateva luni, dobanzile la depozitele bancare in lei au coborat de la peste 10% la numai 5-6%. Rand pe rand, bancile comerciale au redus nivelul dobanzilor pasive, fapt care a dus la o scadere a ritmului de economisire.
Scaderea dobanzilor la depozitele bancare, in special in prima jumatate a anului 2005, a urmat trendul impus de BNR de reducere constanta a ratei politici monetare.
In consecinta, s-a diminuat semnificativ ritmul de crestere a economiilor persoanelor fizice. Daca in 2004, acesta s-a situat la aproximativ 37%, in 2005 a scazut pana la 23%.
Schimbarea de macaz a facut ca depozitele in lei ale populatiei sa creasca doar cu 15%, in termeni reali, fata de anul precedent. In schimb, depunerile in valuta, exprimate in euro, au inregistrat o majorare cu peste 25%.
Desi toate institutiile financiare au operat in 2005 reduceri ale randamentelor oferite la depozite, s-au putut observa cateva diferentieri de strategie.
Bancile mari au preferat, in general, sa practice dobanzi pasive sub nivelul inflatiei. In acest context, bancile mici au incercat sa profite, oferind dobanzi mai atractive, apropiate de nivelul inflatiei. In decembrie 2005, spre exemplu, Libra Bank avea cea mai buna dobanda la depozitele in lei pe un an - 8,5%.
Cu toate acestea, nici in cazul bancilor mai generoase nu e deloc sigur ca economisirea in lei la banca aduce in final profit. Daca luam in calcul comisioanele percepute, in special cele la retragerea banilor din banca si impozitul pe castigurile din dobanzi, s-ar putea sa constatam ca nu ne-am ales cu mare lucru.
Pentru acest an BNR preconizeaza o crestere moderata a dobanzilor. ?Se anticipeaza o crestere a ratei medii a dobanzii la depozite fata de anul 2005, astfel incat rata reala va deveni pozitiva catre sfarsitul anului 2006?, se spune in ultimul raportul asupra inflatiei publicat de banca centrala.
Insa nu e deloc sigur ca se va intampla asa. In plus, chiar si in varianta optimista, castigurile mici pe care economisirea le va asigura de acum inainte concureaza cu randamentele mult mai bune pe care le ofera fondurile mutuale sau tranzactiile la bursa.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News