top banner

Ponturi pentru constructia casei prin credit

13 Iunie 2006 | Autor: Bogdan Barligea

Creditele pentru constructia de case nu se obtin la fel de usor ca cele pentru cumparare, fiind impuse conditii si termene suplimentare de catre banca. Fie ca realizarea constructiei este realizata in regie proprie sau de catre o firma specializata, banca va acorda banii in transe. Insa, neutilizarea lor la timp atrage costuri suplimentare.
Persoanele care doresc sa-si construiasca o casa pot apela la creditul pentru constructie, disponibil la majoritatea bancilor. Prima conditie este ca solicitantul sa aiba un teren pe care sa poata construi locuinta. In cazul in care nu il are deja, poate sa il cumpere apeland tot la banca pentru a obtine finantare. Acest lucru ii va diminua insa sansele de a obtine un credit substantial pentru constructia casei.
Urmatorul pas consta in realizarea proiectului casei, cu ajutorul unui arhitect. Acesta trebuie sa conceapa un proiect care sa respecte normele de siguranta cerute in cazul unei asemenea constructii. Tot arhitectul va realiza si un necesar de materiale pentru construirea casei.
Apoi, solicitantul creditului trebuie sa decida, inainte de a depune dosarul la banca, cine va construi locuinta. Poate apela la o firma de constructii sau o poate realiza in regie proprie, adica procurandu-si singur materialele necesare si angajand o echipa de muncitori care va realiza constructia conform proiectului.
?Majoritatea celor care solicita un credit de constructie aleg sa realizeze proiectul in regie proprie, din cauza costurilor mai reduse, in special in ceea ce priveste manopera?, afirma Ana Bunghez, directorul centrului imobiliar deschis de Raiffeisen Bank.
Banii se acorda in transe
La depunerea dosarului de credit, solicitantul va atasa, in afara actelor solicitate in cazul cumpararii, proiectul de casa cu toate autorizatiile de constructie si devizul cheltuielilor. Acesta din urma va trebui sa contina o estimare, generala si pe etape, a costurilor de constructie a locuintei. Nu trebuie uitat ca banca finanteaza maxim 75% din costul total.
Fie ca realizarea constructiei este realizata in regie proprie sau de catre o firma specializata, banca va acorda banii in transe. Astfel, prima transa va fi eliberata pentru realizarea fundatiei casei. A doua transa pentru ridicarea primului nivel si tot asa pana la finalizarea constructiei.
Banii alocati pentru fiecare dintre etape trebuie justificati. Dupa finalizarea turnarii fundatiei, solicitantul trebuie sa dovedeasca cu facturi o parte sau intreaga suma acordata de banca pentru acea etapa. De exemplu, Volksbank cere justificarea a 50% din imprumutul acordat. In cazul unui credit de la Raiffeisen trebuie justificata 70% din suma, restul fiind considerate costuri cu manopera. Sunt insa banci care solicta si justificarea intregii sume.
La constructiile realizate de firme specializate, toate bancile cer justificarea intregii sume acordate in cadrul unei transe.
In cazul in care nu se poate dovedi cu facturi procentul din imprumut solicitat de banca, creditarea se suspenda si solicitantul trebuie sa restituie suma acordata pana in acel moment.
Neutilizarea creditului costa
Ca si in cazul cumpararii de locuinte, solicitantul are la dispozitie o anumita perioada din momentul aprobarii creditului pana cand incepe sa foloseasca banii. De obicei este vorba de o luna de zile. La Volksbank, daca solicitantul nu poate incepe constructia, din diferite motive, banii acordati in prima transa pot fi folositi si dupa 6 luni. In tot acest timp, insa, solicitantul va trebui sa plateasca un comision lunar de 35 de euro.
Avansul de 25% din suma necesara construirii locuintei trebuie dovedit inainte de acordarea primei transe. Rambursarea creditului se face din luna imediat urmatoare acordarii primei transe, ratele fiind calculate tinand cont de valoarea aprobata a imprumutului. La unele banci exista si posibilitatea obtinerii unei perioade de gratie, de pana la 12 luni sau chiar mai mult. In acest interval, clientul plateste doar dobanda aferenta creditului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul