Creditele acordate in cadrul Programului Prima Casa vor avea dobanzi la euro mai mici de 5,5%. Nu va exista o limita maxima privind valoarea locuintelor ce se pot achizitiona, insa, suma imprumutata nu va putea depasi pragul de 57.000 euro pe o perioada de cel mult 30 ani. Imobilele achizitionate nu vor putea fi vandute timp de 5 ani.
Guvernul a aprobat, pe 14 iunie, normele metodologice ale Programului Prima Casa, ce stabileste conditiile de creditare pe care bancile trebuie sa le indeplineasca. Cel mai important aspect este nivelul costurilor.
Marja maxima: 4% peste Euribor
Rata dobanzii la euro a fost plafonata la o marja de 4 puncte procentuale peste Euribor la 3 luni. In cazul creditelor in lei, marja maxima acceptata este de 2,5 puncte procentuale peste Robor la 3 luni. Tinand cont de ultimele valori ale indicilor monetari, acest lucru inseamna ca bancile vor trebui sa vina cu oferte ale caror dobanzi sa fie mai mici de 5,28% la euro si 13% la lei.
„Acest cost total include nivelul total al comisioanelor percepute de catre banca”, a precizat primul-ministru Emil Boc. In plus, acesta este nivelul maximal al dobanzii, iar premierul se asteapta ca bancile sa vina chiar cu oferte mai bune, deoarece vor fi in competitie una cu alta.
Pe langa dobanda, clientii vor mai trebui sa plateasca comisionul de garantare perceput de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, care a fost stabilit la 0,37% pe an.
Costul creditului se va reduce cu aproape 50%
Ministrul de finante, Gheorghe Pogea a aratat ca aceste credite vor fi mai ieftine cu aproape 50% fata de oferta din acest moment de pe piata. „La un credit de 50.000 euro luat astazi in conditii de dobanzi de 10% si marja, el costa 81.990. In conditiile noastre, inclusiv cu comisionul Fondului de Garantare, dobanzile ajung la 41.000”, a spus Pogea.
Fiind mai ieftine, aceste credite vor permite ca un numar mai mare de persoane sa poata accesa un imprumut.
„Astazi, daca vrei sa iei o locuinta cu 50.000 euro, cu un credit pe 25 de ani si platesti avans 5%, iar banca spune ca nu ai voie mai mult de 50% sa fie valoarea ratelor si a dobanzilor. Astazi ar fi trebuit sa ai cam 863 euro venitul lunar, tu si cu membrii familiei. In situatia noastra, la venitul minim pentru Prima Casa, el ajunge la 595 euro”, a explicat ministrul de finante.
Nu exista un plafon maxim pentru valoarea locuintei
O alta conditie impusa este ca avansul minim sa fie de 5%, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mic de 60.000 euro. „Poti sa iti achizitionezi si o locuinta peste 60.000 euro, dar statul nu garanteaza decat in limita a 60.000 euro. Iar, daca doresti sa-ti achizitionezi o locuinta mai scumpa de 60.000 euro, poti sa o faci, dar platesti un avans mai mare”, a precizat Emil Boc.
De exemplu, daca un apartament costa 100.000 euro, trebuie platit un avans de 3.000 euro, plus diferenta dintre pretul de achizitie si plafonul de 60.000 euro. In total, 43.000 euro.
Altfel spus, valoarea maxima a creditul acordat prin Programul Prima Casa este de 57.000 euro.
Creditele vor putea fi rambursate oricand fara comision de rambursare anticipata. Contractele de credit vor contine chiar clauze care interzic modificarea unilaterala a comisioanelor. Perioada maxima de rambursare a fost stabilita la 30 de ani.
Ce conditii trebuie indeplinite?
Persoanele fizice vor putea participa la program, daca indeplinesc urmatoarele conditii:
- Sa nu detina in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane la momentul adoptarii ordonantei;
- Sa nu aiba in derulare un credit ipotecar
- Sa dispuna de avansul minin mecesar
- Sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii
- Sa constituie in favoarea statului roman o ipoteca de rang I asupra locuintei.
Dovada indeplinirii conditiei ca solicitantul nu mai detine o alta locuinta se face prin declaratie pe proprie raspundere, data in forma autentica, in fata notarului. Guvernul a impus ca aceasta conditie sa fie indeplinita la momentul adoptarii ordonantei de urgenta si nu la data solicitarii creditului, pentru a evita aparitia unor tranzactii imobiliare cu scopul ca o persoana sa se incadreze in program.
„Cu alte cuvinte, toti cei care la data adoptarii ordonantei de urgenta, la inceputul lunii iunie, nu aveau o locuinta in proprietate, sunt eligibili”, a precizat Boc.
Executarea silita va putea fi suspendata in anumite cazuri
In cazul in care o persoana va intarzia cu ratele mai mult de 3 luni, locuinta sa va putea fi scoasa la licitatie de catre Agentia Nationata de Administrare Fiscala (ANAF) din teritoriu, in raza caruia isi are domiciliul fiscal persoana fizica. Vor exista insa situatii cand executarea silita ar putea fi suspendata temporar sau total.
„Daca cineva a platit, de exemplu, 23 de ani creditul, iar in ultimii 2 ani, dintr-o situatie absolut deosebita nu poate sa plateasca, el poate sa vanda, sa executam silit un alt bun sau imobil, ca sa ramana in continuare cu casa. Asta nu inseamna in nici un caz ca statul sau ANAF-ul va permite asa si va induce hazard moral: haideti sa nu mai platim”, a spus ministrul de finante.
El a adaugat insa ca rata de neplata la creditele pentru locuinte este foarte scazuta, iar potrivit datelor BNR reiese ca in 2008 s-au inregistrat restante de numai 0,2%. „Oamenii, de regula, cand se angajeaza la un imprumut pentru o locuinta … isi platesc ratele”, afirma Pogea.
Primul-ministru a declarat ca bancile vor avea la dispozitie 7 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial a normelor metodologice ca sa vina cu oferte concrete.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News