Bursele de valori au fost puternic afectate de declansarea crizei de pe pietele financiare internationale, investitorii inregistrand pierderi considerabile in ultimele luni. Pe de alta parte, aurul s-a dovedit a fi unul dintre cele mai rentabile plasamente, asigurand randamente anuale de aproape 50%.
Sectorul imobiliar a ramas in topul preferintelor investitorilor datorita randamentelor mari si relativ sigure pe care le aduc. Daca insa in urma cu 4-5 ani, preturile se dublau in decurs de doar cateva luni, in prezent ritmul de crestere a inceput sa se diminueze.
Anul trecut a fost unul cu cresteri si pe piata bursiera. Atat indicii BVB cat si Rasdaq au inregistrat majorari semnificative pana in luna iulie. Pe 3 ianuarie 2007 la inchiderea sedintei, indicele BET-C inregistra o valoare de 5.278,72 puncte. Pe 24 iulie, valoarea indicelui atingea nivelul maxim istoric de 7.432,63 puncte, marcand o crestere de peste 40%. In aceeasi perioada, Rasdaq-C a inregistrat o crestere de 150%.
Bursa nu si-a dezmintit insa natura riscanta iar cand criza internationala a aparut, actiunile cotate la BVB si Rasdaq au fost primele afectate. In prezent, BET-C a scazut la aproape 5.000 puncte, sub valoarea din ianuarie 2007, iar Rasdaq-C a coborat pana la aproximativ 3.900 puncte. Din ianuarie 2007, cand nivelul indicelui era de 2.370,08 puncte si pana in prezent, randamentul mediu pe Rasdaq a fost de 64%.
Criza ipotecara din SUA a adus prejudicii tuturor investitorilor. Cei care au ramas traditionalisti si au pariat pe petrol si aur au inregistrat insa randamente puternice.
Barilul de petrol atinge pe zi ce trece noi niveluri record, fiind tranzactionat in prezent la peste 100 dolari. De asemenea, pretului gramului de aur se situa la 52,48 lei la inceputului lunii ianuarie 2007, pentru ca in aceeasi luna din 2008 sa ajunga la 65,42 lei. In prezent, pretul gramului de aur a mai inregistrat un imbold si a ajuns la inceputul lui martie 2008 la 78 lei. Astfel, cei care ar fi cumparat aur la inceputul lui 2007 ar fi inregistrat un randament de 48%.
Cresterea preturilor la petrol si aur este strans legata de deprecierea dolarului, cele doua marfuri fiind cotate in moneda americana. De asemenea, cresterea preturilor este pusa de analisti si pe seama refugiului investitorilor in activele traditionale, ca urmare a anticipatiilor de scadere a dobanzii de politica monetara de catre FED, a volatilitatii pietelor si a prognozelor nefavorabile privind cresterea preturilor la energie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News