Costul serviciilor prestate de notarii romani, raportat la venitul mediu al populatiei, este printre cele mai inalte din UE, fiind de peste 14 ori mai mare decat in Germania. Consiliul Concurentei a finalizat o investigatie mai ampla care a acoperit si acest segment si va inainta catre guvern o serie de propuneri pentru imbunatatirea situatiei.
Consiliului Concurentei a luat in vizor piata imobiliara in 2008, cand a demarat o investigatie ce a durat mai bine de un an. O mare parte din verificari s-au axat pe serviciile oferite de notari.
Concluziile au evidentiat faptul ca, in comparatie cu alte state europene, Romania are un cost real al serviciilor notariale (raportat la veniturile populatiei) de 14 ori mai mare decat in Germania, de 7 ori mai mare decat in Portugalia si de 6 ori mai mare decat in Austria sau Spania.
Chiar in comparatie cu state centrale si est europene, in Romania, onorariile notariale reale sunt mai mari decat in Polonia, Ungaria sau Slovenia,conform unui studiu realizat de Consiliul Concurentei.
Situatia este cauzata in mare parte de numarul limitat de notari care au dreptul sa profeseze si a tarifelor minime stabilite de Ministerul Justitiei.
Reglementarile restrang concurenta
In fiecare an, Uniunea Notarilor Publici din Romania stabileste numarul persoanelor care pot intra in aceasta profesie. Limitarea afecteaza ideea de piata libera si aduce deservicii grave consumatorilor.
De asemenea, Ministerul Justitiei stabileste prin ordin, tarifele minime pe care un notar trebuie sa le perceapa pentru incheierea diverselor acte, inclusiv cele aferente unei tranzactii imobiliare.
Spre exemplu, in cazul unei tranzactii de 100.000 euro, taxele notariale trebuie sa treaca de 1.000 euro.
Conform raportului prezentat in urma investigatiei, Consiliul Concurentei considera ca nivelul tarifelor minime impuse este stabilit arbitrar, in afara mecanismului normal reprezentat de raportul cerere - oferta.
Tarifele ar putea scadea cu 15%
“Consiliul Concurentei va transmite raportul de investigatie Guvernului Romaniei, cu propunerea de eliminare din cadrul legislativ a restrictiilor privind numarul de notari publici, a grilelor privind onorariilor minime ale acestora in domeniul tranzactiilor imobiliare, a restrictiilor publicitate si a celor legate de alocarea teritoriala a a posturilor”, se precizeaza in raportul Consiliului Concurentei.
O prima propunere va fi reducerea nivelului minim al onorariilor cu 15% prin utilizarea de contracte standardizate, deoarece cea mai mare parte a documentelor aferente tranzactiilor imobiliare sunt similare.
La momentul actual, o pondere de 15% din onorariu este perceputa pentru redactarea contractului de credit.
In plus, Ministerul Justitiei a demonstrat ca tarifele notariale suporta ajustari prin reducerea de 30% in cazul clientilor care achizitioneaza o locuinta prin programul Prima Casa.
Nici eventualele ingradiri ale pietei pe care bancile le impun nu au fost trecute cu vederea. “Consiliul Concurentei va sesiza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor referitor la informarea precara de catre banci in legatura cu notarii selectati de acestea, mai ales in privinta informarii consumatorilor inca din faza initiala asupra tarifelor practicate de notarii respectivi”, se noteaza in raportul prezentat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News