top banner

Reducerea creditarii duce preturile locuintelor in jos

23 Noiembrie 2009 | Autor: Ramona Iluca

Reducerea creditarii duce preturile locuintelor in jos

Scumpirea creditelor si conditiile mai restrictive ale bancilor au dus la scaderea cererii de case. Diminuarea cererii nu i-a convins pe dezvoltatori sa lase prea mult preturile mai jos, locuintele noi din Bucuresti fiind cu mult peste posibilitatile financiare ale cumparatorilor, conform unui studiu Reas.
 
Limitarea accesului la surse de finantare atat pentru dezvoltatori cat si pentru potentialii cumparatori a determinat scaderea numarului de tranzactii si a cifrei de afaceri din domeniul imobiliar, semnaleaza compania poloneza de consultanta imobiliara Reas, intr-un studiu regional.
 
Cererea de spatii rezidentiale din Romania a fost sustinuta, in timpul boomului din 2007-2008, de accesul sporit la credite si de costurile relativ reduse ale acestora. Desi indicele Euribor se afla acum la minime istorice, costul creditelor in euro ramane ridicat. Suma maxima ce poate fi imprumutata a scazut mult chiar si pentru familiile cu venituri medii. Acest lucru se datoreaza si faptului ca euro s-a pastrat la un nivel ridicat fata de leu.
 
Noul program guvernamental “Prima casa”, considerat a fi o modalitate de relansare a cererii, a stimulat vanzarea de unitati rezidentiale cu suprafete mici. De multe ori, insa, pretul locuintelor depaseste puterea de cumparare si pragul de 60.000 de euro impus de program.
 

Preturile nu s-au adaptat la posibilitatile cumparatorilor

 
Un alt motiv pentru scaderea numarului de vanzari de case este neajustarea ofertei de pret la posibilitatile financiare ale cumparatorilor. Acest dezechilibru se observa cel mai bine pe piata imobiliara din Bucuresti, se arata in raportul Reas.
 
Drept urmare, populatia si-a amanat achizitia unei case in asteptarea unor preturi mai scazute. “De asemenea, oprirea anumitor proiecte imobiliare si potentialul faliment al anumitor dezvoltatori a adus o lipsa de incredere printre potentialii cumparatori”, precizeaza Maximilian Mendel, senior consultant la Reas.
 
Cererea deficitara a dus la acumularea unui stoc de case nevandute, in diverse stadii de constructie, spun analistii Reas. Mai mult, o parte dintre precontractele de vanzare-cumparare sunt reziliate de catre clienti, chiar daca asta inseamna pierderea avansului initial.
 
“In ciuda acestui fapt, dupa ce stocul de case se va diminua, este posibil sa apara un nou dezechilibru intre cerere si oferta, datorat numarului mic de proiecte noi declansate in 2009”, afirma Maximilian Mendel.
 
In trimestrul III din 2009, pe piata rezidentiala nu au intervenit schimbari majore in ceea ce priveste preturile. Desi vanzarile au stagnat si cererea nu da semne de revenire, cei mai multi dezvoltatori nu au scazut preturile. Din cauza cererii slabe, analistii Reas estimeaza ca preturile medii din sectorul imobiliar vor scadea in lunile ce urmeaza, dar nu la fel de mult ca la sfarsitul lui 2008 - inceputul lui 2009.
 
“In prezent, nivelul pretului de vanzare este superior celui considerat acceptabil de catre potentialii cumparatori. Dezechilibrul dintre cerere si oferta va contribui la scaderea pretului”, apreciaza analistii REAS.
 

Se asteapta relansarea creditarii

 
Dezvoltarea pietei imobiliare din Romania in lunile care urmeaza depinde in mare parte de relansarea activitatii de creditare. Studiul Reas semnaleaza ca, in ultimele 12 luni, cererea a fost reprezentata de cumparatori locali, a caror putere de cumparare s-a redus din cauza crizei financiare.
 
Din acest motiv, cat timp creditele nu vor putea fi accesate de marea masa de potentiali cumparatori, cifra de afaceri a pietei rezidentiale va ramane limitata.
 
“Scaderea pretului de vanzare va stimula activitatea de tranzactionare, dar fara o piata a creditelor nu ne putem astepta la o revenire a cererii. Lipsa surselor de finantare ne permite sa previzionam ca nu vor interveni modificari majore si nu vor fi anuntate proiecte noi”, se mentioneaza in raportul Reas.
 

2010 va fi un an dificil pe piata imobiliara

 
La fel ca in Romania, si in celelalte tari din Europa Centrala si de Est, vanzarile de case au scazut mult in 2008 si au ramas la un nivel redus in primele trimestre din 2009. Cauzele au fost aceleasi: lipsa lichiditatii in sistemul bancar, costul ridicat al creditelor si exigenta in acordarea acestora.
 
Desi fenomenul are la baza aceleasi cauze, reactiile au fost diferite atat de la tara la tara, cat si de la oras la oras. Desi preturile au scazut in aproape toate tarile, dezvoltatorii din Praga si Budapesta s-au incapatanat cel mai mult ca sa le mentina la un nivel destul de ridicat.
 
“Investitorii trebuie sa calculeze nivelul pana la care este fezabil sa scada preturile si sa vada daca exista cerere la aceasta oferta de pret. In general, in toata Europa Centrala si de Est, in 2010, este nevoie de corectii ale preturilor”, considera Mendel. El se asteapta ca 2010 sa fie un an dificil pentru piata imobiliara in toata Europa Centrala si de Est, primele semne de revenire urmand sa apara la sfarsitul lui 2010 - inceputul lui 2011.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul