Bancile au continuat sa scada dobanzile la creditele in euro si in cursul lunii noiembrie, cele mai mari reduceri fiind aplicate la creditele ipotecare. In schimb, imprumuturile in lei s-au scumpit, dupa 6 luni consecutive de reduceri. In cazul depozitelor, tendinta de scadere a randamentelor s-a oprit, atat la lei cat si la euro.
Ratele dobanzilor in euro au continuat sa scada pe parcursul lunii noiembrie la aproape toate ofertele de credite, conform
raportului Conso privind evolutia dobanzilor.
Rata medie a dobanzii la creditele imobiliare in euro a ajuns la 8,2%, cea mai mica valoare din ultimele 13 luni.
Si creditele de nevoi personale cu ipoteca s-au ieftinit, rata medie a dobanzii coborand la 8,9%. Si in acest caz, dobanda atinge cel mai scazut nivel de la declansarea crizei financiare pe piata locala (octombrie 2008).
Singurele dobanzi in euro care au crescut sunt cele de la creditele de nevoi personale. Rata medie a dobanzii s-a majorat cu 0,2 puncte procentuale, pana la 13,2%.
Schimbare de directie la creditele in lei
Dobanzile la creditele in lei si-au inversat tendinta din ultimele 6 luni si au inregistrat majorari in cursul lunii noiembrie pentru toate tipurile de credite pentru populatie.
Cel mai mult au crescut dobanzile la ofertele de credite imobiliare si de nevoi personale cu ipoteca (+0,4 puncte procentuale).
La creditele fara garantii ipotecare (credite auto si credite nevoi personale), ratele dobanzilor in lei au urcat cu 0,3 puncte procentuale.
Evolutia poate fi explicata prin reactia intarziata a bancilor la cresterea dobanzilor in lei de pe piata interbancara din cursul lunii octombrie.
Comparand dobanzile la euro cu cele in lei, cel mai mare ecart (peste 6 puncte procentuale) se observa in cazul imprumuturilor cu garantii ipotecare. Pentru celelalte tipuri de credit, diferenta se ingusteaza.
Acest lucru arata ca pentru creditele cu ipoteca, imprumuturile in euro beneficiaza de atractivitatea mult sporita fata de cele in lei. Prin urmare, asumarea riscului valutar poate aduce economii semnificative de costuri. In schimb, la creditele de nevoi personale, diferenta de dobanda este mai redusa, astfel ca asumarea unui risc valutar suplimentar este incurajata intr-o mai mica masura.
Dobanzile la depozite au inghetat
Tendinta de scadere a dobanzilor, inceputa in mai 2009, s-a oprit in noiembrie. Ratele dobanzilor au stat aproape nemiscate in aceasta luna.
Dobanzile in lei s-au stabilizat in intervalul 8-9%, cele mai mari valori fiind practicate pentru scadenta de 3 luni.
In cazul depozitelor in euro, ratele dobanzilor practicate cresc pe masura ce perioada de economisire se extinde. Dobanda medie atinge cel mai inalt nivel pentru scadenta de 1 an (3,4%).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News