Produsele de economisire-creditare (bauspar) nu au reusit sa penetreze piata decat in proportie de 1%, desi contractele pot fi incheiate si in numele minorilor. Cu toate acestea, comportamentul celor care au optat pentru aceste produse evolueaza, tot mai multi reusind sa economiseasca regulat sume de bani, in ciuda crizei financiare.
Conform jucatorilor din piata, majoritatea clientilor care decid sa incheie un
contract bauspar o fac pentru componenta de economisire si pentru acumularea de capital si mai putin pentru posibilitatea de a contracta un credit in scop locativ.
In ciuda dobanzilor mici oferite de bancile de economisire creditare, de numai 3% la lei,
prima de la stat de 25% determina multi doritori de randamente crescute sa se orienteze catre un produs de acest tip.
“Cele mai multe contracte, din ce aflam de la clienti, sunt spre zona de economisire. Peste un total de 45.000 din cele 80.000 de contracte pe care le-am incheiat in 2009 sunt aferente produsului Economii Plus, special destinat pentru obtinerea unui randament superior”, a mentionat Alexandru Ciobanu.
In ceea ce priveste clientii care si-au propus totusi sa obtina la finalul perioadei de economisire si un credit in scop locativ, peste 80% au in vedere utilizarea sumelor pentru modernizarea locuintei si nu pentru achizitie.
Comportamentul clientilor s-a schimbat
De asemenea, in ultimul an si atitudinea clientilor privind produsele de economisire-creditare a evoluat. ”Daca initial nu aveam clienti care economiseau regulat, acum situatia s-a schimbat”, a adaugat Ciobanu.
Ciobanu sustine ca peste 35% dintre clienti folosesc serviciul de plati programate (standing order) pentru a vira in fiecare luna sume constante de bani din contul de salariu in contul deschis la banca pentru locuinte.
Economisirea regulata va ajuta clientii si in ceea ce priveste obtinerea creditului mai usor. Astfel, cei care reusesc sa depuna cate o suma de bani in fiecare luna, cat mai apropiata de valorile asumate initial, vor primi un scor mai bun decat cei care nu fac decat o singura plata pe an.
In prezent, cele doua banci specializate - BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte - insumeaza in jur de 260.000 de clienti, aproximativ 1% din totalul populatiei Romaniei.
Prin comparatie, in Austria, penetrarea contractelor de economisire-creditare in randul populatiei ajunge la 65%, in Cehia la 54%, iar in Croatia si in Slovacia procentele se situeaza intre 20% si 25%. Si in Ungaria aproximativ 13% din populatie detine un contract bauspar.
“In alte tari, datorita succesului pe care sistemul l-a inregistrat, exista 4-5 banci de economisire-creditare, la un total de populatie mult mai mic fata de cel al Romaniei. Mai mult, in Austria se ajunsese la un moment dat sa existe mai multe contracte de economisre-creditare decat conturi bancare clasice”, sustine Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News