top banner

Certificatul de atestare termica nu dispare, dar poate fi obtinut mai usor

20 Decembrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Autoritatile incearca sa rezolve pe ultima suta de metri problemele legate de certificatul de atestare termica. Cu doar doua saptamani inainte ca prezentarea lui sa devina obligatorie la vanzarea imobilului,  interpretarea legislatiei s-a modificat, iar certificatul poate fi obtinut si pentru un singur apartament dintr-un bloc de locuinte.
Legea care introduce prezentarea obligatorie a certificatului termic are la baza o directiva europeana. Pana de curand, normele metodologice elaborate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor stipulau ca, in cazul blocurilor de locuinte, certificatele de atestare termica se pot elibera numai pentru intreaga cladire, nu si punctual, pentru un singur apartament.
In consecinta, cei care doreau sa vanda o garsoniera dintr-un bloc de 10 etaje si 6 scari, trebuiau sa faca rost de un certificat pentru intreaga cladire. Daca asociatia de locatari nu ar fi fost de acord sa imparta costurile, proprietarul interesat sa vanda ar fi fost obligat sa suporte intreg costul.
Dupa numai o zi, Ministerul Dezvoltarii Regionale revenit cu cateva precizari in ceea ce priveste normelor metodologice si a specificat ca pentru imobilele construite inainte de 2007 se va putea obtine un certificat de atestare termica si pentru un singur apartament.
 
“Obligativitatea obtinerii certificatului de performanta energetica va avea ca efect stoparea sau intarzierea vanzarilor de locuinte vechi, iar intr-o perioada de criza economica cu repercusiuni grave in domeniul imobiliar vor fi atinse in mod direct interesele cetatenilor, atat vanzatori cat si cumparatori”, au precizat reprezentantii Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Specialisti putini si preturi ridicate

O alta problema scoasa in evidenta de reprezentantii ARAI a fost numarul redus de specialisti autorizati care pot elibera astfel de certificate de atestare termica.
“Ar trebui avut in vedere faptul ca numarul auditorilor energetici este foarte mic, in unele judete el lipsind cu desavarsire, iar activitatea de certificare este destul de laborioasa, fapte ce contribuie la obtinerea dificila a acestor certificate, cu un consum mare de timp si costuri ridicate”, spun reprezentantii ARAI.
Conform datelor oficiale, in tara exista 576 auditori atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei. In Bucuresti sunt 176 de specialisti care pot elibera un certificat termic. In schimb, judetul Teleorman nu dispune de un astfel de expert, iar locuitorii din Calarasi si Ialomita au la dispozitie cate un singur auditor pentru intreg judetul.
De asemenea, o alta problema adusa in discutie de specialistii imobiliari este costul destul de ridicat al unui astfel de atestat, care ajunge si la 2.000 de euro.  Anumiti analisti, mai pesimisti, au avansat chiar un nivel al costului certificatului termic de pana la 10% din valoarea imobilului.
Cu toate acestea, reprezentantii ministerului au tinut sa respinga categoric aceste afirmatii, precizand ca nivelul costului este unul “nesemnificativ” in raport cu alte cheltuieli, si nu va influenta efectuarea tranzactiei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul