Presedintele Consiliului Concurentei si-a reafirmat angajamentul de a limita nivelul comisionului de rambursare anticipata pentru toate tipurile de imprumuturi oferite de banci clientilor persoane fizice. Pentru creditele de consum, Comisia Europeana a emis deja o directiva in acest sens care se va aplica in toate statele membre din 11 iunie.
Din 11 iunie, bancile nu vor mai putea percepe comisioane de rambursare anticipata clientilor care contracteaza credite de nevoi personale fara ipoteca de maximum 75.000 euro, cu rata dobanzii variabila.
Directiva europeana scuteste creditele de consum de comisioane
Doar in cazul creditelor de consum cu dobanda fixa, bancile pot practica un comision de rambursare anticipata de maximum 1%, dar numai in situatia in care scadenta creditului este mai mare de un an si de 0,5% daca perioada pana la finalizarea normala a contractului este mai redusa.
Aceste limitari sunt impuse printr-o
directiva europeana tuturor statelor membre UE din iunie 2010. Directiva se va aplica numai pentru contractele nou semnate de la aceasta data, clientii vechi neputand sa beneficieze de prevederile ei.
Directiva impune insa minimum de restrictii ce trebuie transpus in legislatiile nationale fara a restrictiona statele membre de a recurge la reglementari suplimentare. In Romania, prevederile europene vor fi transpuse in legislatie de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Consiliul Concurentei propune extinderea sferei directivei
Consiliul Concurentei a mers mai departe si isi propune sa elimine sau sa limiteze comisionul de rambursare anticipata pentru toate tipurile de imprumuturi acordate de banci, inclusiv pentru cele ipotecare, in conditiile in care un nivel prea mare al acestuia ar impiedica consumatorii sa isi schimbe banca si astfel ar afecta concurenta libera din piata.
“Dorim sa discutam cu (ANPC) pentru a largi aria de aplicare a directivei si sa limitam perceperea comisionului de rambursare anticipata la toate creditele cu dobanda variabila, cu sau fara garantie”, a precizat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Unele banci au comisioane exagerate
In prezent, comisioanele pe care bancile le impun clientilor ce doresc sa isi plateasca in avans datoriile sunt aproape duble fata de comisioanele percepute la acordarea creditului.
Un client care doreste sa isi incheie relatia cu banca inainte de scadenta, prin plata anticipata a creditului, va trebui sa suporte un cost aditional de pana la 5% din valoarea datoriei platite.
Mai mult exista banci care practica un nivel mai ridicat al comisionului de plata daca respectivul client doreste sa isi refinanteze creditul de la o alta banca, decat daca ar rambursa anticipat datoria din propriile surse de venit. Iar, peste acest comision, unele banci solicita cateva zeci de euro suplimentar pentru emiterea unei scrisori tip, necesare clientilor care doresc refinantarea.
Conso.ro a tras
mai multe semnale de alarma privind valoarea prea mare a comisioanelor de plata in avans practicate de banci si a sesizat acest lucru inclusiv catre conducerea Consiliului Concurentei. In toamna anului trecut, reprezentantii Consiliului afirmau ca un comision prea ridicat de rambursare anticipata constituie o bariera in calea posibilitatii de a migra catre o alta banca, si in consecinta a pietei libere.
Bancherii considera nivelurile actuale justificate
Dupa cum era si de asteptat, bancherii nu accepta usor decizia Consiliului Concurentei de a intari legislatia europeana si de a largi aria de aplicare a prevederilor privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata.
Ei isi motiveaza pozitia prin faptul ca rambursarea creditului in avans le “strica” previziunile privind incasarile viitoare, purtatoare de dobanda.
“Noi consideram ca e daunatoare o abordare de a extinde aceasta practica la toate creditele. Nu cred ca este cazul sa facem astfel de experimente, care pot avea efecte neplacute”, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor,
Radu Gratian Ghetea.
De asemenea, acesta a afirmat ca daca un client are dreptul de a da inapoi bancii banii imprumutrati, fara dobanda aferenta, banca nu poate returna in acelasi mod, banii pe care i-a strans prin depozite si conturi de economii de la deponenti.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News