Daca anii trecuti sarbatorile de Paste erau un prilej pentru ca bancile sa iasa in fata cu diverse promotii in oferta de creditare, anul acesta politica s-a axat mai mult pe realitatii pietei. Astfel, in loc de dobanzi mai mici la credite, bancherii au incercat sa atraga populatia cu dobanzi mai mari la depozite.
Aproape ca nu este banca care sa nu fi fost afectata de majorarea simtitoare a ratei dobanzii de politica monetara cu 2,5 puncte procentuale in decurs de doar cateva luni.
Costul ridicat al surselor de finantare a adus dupa sine o criza de lichiditate si o noua provocare pentru bancheri a fost obtinerea fondurilor necesare de la populatie. Astfel, inca de la inceputul anului ratele de dobanda la depozitele in lei au crescut intr-un ritm simtitor.
Unele institutii au recurs chiar la majorari consecutive astfel incat, in prezent pentru un depozit in lei la termen cu scadenta de 1 an, dobanda bonificata ajunge si la 11% fata de 8% cat era in urma cu numai 4 luni. Dobanzi peste 10% ofera Bancpost, BRD, Bank Leumi sau Credit Europe Bank.
Astfel, chiar daca oferta se datoreaza mai mult modificarilor aduse de politica restrictiva a BNR si mai putin sarbatorilor de Paste, cine are bani si doreste sa ii puna deoparte poate sa beneficieze in aceasta perioada de o conjunctura favorabila, atat cat aceasta se va mai mentine.
Facilitati la creditele imobiliare
Cine nu are bani insa si vrea sa se imprumute nu poate beneficia de tot atatea oferte promotionale.
Putinele promotii vizeaza mai mult creditele pentru locuinta si nu atat pe cele de consum, a caror cerere este mai mare in perioada sarbatorilor. Mai mult, bancherii au evitat sa ofere conditii mai avantajoase de cost pentru cei care doresc sa obtina imprumutul in lei si si-au orientat campaniile ori spre creditarea in valuta ori spre oferirea de facilitati diverse, cum ar fi o perioada de gratie mai mare.
Alpha Bank a lansat o varianta promotionala a creditului Alpha Housing disponibila pana pe 15 iulie. Dobanda, in cazul contractarii imprumutului in euro, este de 4,9% in primul an, 6,9% in cel de-al doilea iar ulterior variaza in functie de cotatiile indicelui Euribor la 6 luni, plus o marja de 3,8 puncte procentuale.
Si Volksbank ofera dobanzi promotionale, pana la sfarsitul lunii mai, de 3,99% celor care solicita un credit pentru locuinta sau un credit de nevoi personale cu ipoteca in franci elvetieni.
Banca Romaneasca ofera pana pe 15 mai un premiu in valoare neta de 1.000 lei tuturor solicitantilor care isi depun dosarele pentru un credit de casa pana la aceasta data.
Pana la sfarsitul lunii iunie, solicitantii de credite cu ipoteca de la Garanti Bank beneficiaza de 6 luni perioada de gratie si nu platesc comisionul de analiza dosar.
UniCredit Tiriac Bank ofera beneficii tot celor care doresc credite garantate cu un imobil. Clientii care depun dosarul pana la 30 aprilie platesc o dobanda redusa cu un punct procentual fata de nivelul standard in primele 6 luni ale contractului. Pe de alta parte, la inceputul lui aprilie, banca a majorat dobanda standard la creditele in lei cu un punct procentual.
Creditele de consum: ieftiniri modice
Bank of Cyprus este una dintre putinele banci care a decis reducerea costurilor la creditele de nevoi personale in aceasta perioada. Pana la 30 iunie, solicitantii pot beneficia de dobanda redusa in primul an de 10% la lei si 9% la euro. De asemenea, banca a diminuat si marja practicata peste Robor de la 7,5% pana la 4% in functie de scadenta. In cazul creditelor in euro, marja peste Euribor coboara de la 7,95% la 6%.
Bancpost a marit suma maxima ce poate fi contractata printr-un credit de nevoi personale fara garantii la 30.000 euro sau echivalent. In acelasi timp, banca a demarat o oferta promotionala ce dureaza pana pe 15 mai si presupune comision de acordare zero pentru cei care hotarasc sa isi refinanteze creditele de la alta banca la Bancpost.
Pana la 30 aprilie si BCR demareaza o campanie prin care cei care doresc un credit de nevoi personale Divers nu vor plati comisioane de analiza si de acordare si, de asemenea, vor avea un comision lunar de risc redus de la 0,28% la 0,23%.
Nici Banca Romaneasca nu solicita comision de acordare pentru creditele de nevoi personale solicitate pana la data de 2 mai.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News