Reluarea tendintei de scadere a dobanzilor pe piata interbancara a incurajat bancile se opereze noi reduceri in cazul dobanzilor practicate la creditele in lei. Si imprumuturile in euro s-au ieftinit, cel mai mari scaderi fiind inregistrate la creditele de nevoi personale. Randamentele depozitelor au coborat si ele, atat la lei cat si la euro.
Dobanzile la lei au scazut semnificativ pe parcursul lunii ianuarie pentru aproape toate tipurile de credite, potrivit
raportului Conso.ro privind evolutia dobanzilor din luna ianuarie.
Cea mai mare reducere s-a produs la nivelul creditelor imobiliare, unde dobanda medie a fost de 13,9%, cu 0,9 puncte procentuale mai mica decat cea inregistrata in decembrie.
La creditele de
nevoi personale cu ipoteca, dobanzile au scazut cu 0,7 puncte procentuale, pana la 14,7%. Si la creditele de nevoi personale si auto, dobanzile au mers in jos cu 0,5 procente si respectiv 0,2 procente.
Singurele dobanzi in lei care au crescut sunt cele aferente cardurilor de credit. Valoarea medie inregistrata in ianuarie a fost de 24,8%, cu 0,3 puncte procentuale mai ridicata decat in decembrie.
Creditele in euro se ieftinesc mai departe
Dobanzile la creditele in euro au continuat sa scada in ianuarie 2010, cea mai mare reducere fiind inregistrata la nivelul creditelor de
nevoi personale. Pentru acest tip de credite, dobanzile au scazut cu 0,7 puncte procentuale, pana la 12,7%.
La creditele imobiliare si la cele de nevoi personale cu ipoteca, dobanda medie a scazut cu 0,2 puncte procentuale. Nivelul inregistrat in ianuarie a fost de 7,8% pentru creditele imobiliare si 8,6% pentru cele de nevoi personale cu ipoteca.
Dobanda la creditele auto s-a redus usor, cu 0,1 puncte procentuale, pana la valoarea de 10,5%.
Randamentele depozitelor merg in jos
Dupa ce in decembrie 2009 dobanzile la depozite au scazut usor, in ianuarie 2010, acestea isi accelereaza ritmul de scadere.
La lei, dobanzile au scazut cu 0,4 puncte procentuale pentru scadentele de 1,3 si 12 luni si cu 0,3 puncte procentuale pentru scadenta de 6 luni. Cele mai mari randamente - de 8,2% - se obtin pentru scadentele de 1 si 6 luni.
La euro, dobanzile au scazut cu 0,2 puncte procentuale pentru toate scadentele, structura pe termene fiind crescatoare. Cea mai inalta dobanda este de 3,1% pentru depozitele pe 12 luni.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News