Prima etapa a programului Prima Casa s-a incheiat astazi. Dupa 7 luni, 2 modificari legislative si o prelungire de 1 luna si jumatate, programul a mutat in casa noua aproximativ 14.200 de familii. Majoritatea s-a orientat catre apartamente de doua camere, construite inainte de 2008, garantia medie acordata fiind de 42.000 euro.
Pana la mijlocul lunii februarie, la Fondul de Garantare se inregistrau aproximativ 14.200 de solicitari de garantare in cadrul programului Prima Casa. Din plafonul total de 1 miliard de euro pus la dispozitie de guvern, prima etapa a programului a consumat aproximativ 592 milioane euro.
Apartamentul cu 2 camere a avut cea mai mare cerere
Peste 70% dintre locuintele cumparate prin credit au fost construite inainte de anul 2008, diferenta de 30% reprezentand-o locuintele construite ulterior.
Aproximativ jumatate dintre locuintele achizitionate prin Programul Prima Casa sunt apartamente cu 2 camere. Apartamentele cu 3 camere acopera peste 23% din total, iar garsonierele reprezinta circa 15%. Diferenta pana la 100% este reprezentata de apartamentele cu 4 si 5 camere si de case.
In functie de valoarea de achizitie a imobilului, peste 26% dintre beneficiari s-au orientat catre locuinte cu preturi cuprinse intre 50.000 si 60.000 euro. Aproximativ 21,6% au preferat sa cumpere prin programul Prima Casa imobile cu pret cuprins intre 40.000 si 50.000.
“Media garantiilor acordate se situeaza in jurul valorii de 42.000 euro. Deci, desi puteau sa isi cumpere locuinte mai scumpe, oamenii au preferat valoarea unei garantii guvernamentale, nu de 60.000 euro ci de 42.000 euro”, a declarat premierul Emil Boc, intr-o aparitie televizata la emisiunea Nasul de la B1TV.
Totusi, si pentru imobile mai scumpe de 60.000 euro s-au inregistrat insa un numar destul de mare de solicitari, insumand aproximativ 19,3% din total. Conform datelor furnizate de Fondul de Garantare, aproape 230 de solicitanti au optat pentru locuinte mai scumpe de 85.000 euro.
Etapa II-a asteapta avizul guvernului
Saptamana aceasta insa, guvernul a promis ca va pune la punct normele de aplicare ale celei de-a doua etape a programului Prima Casa.
Modificarile anuntate au in vedere in primul rand impulsionarea constructiei de locuinte de la zero. Cel mai probabil, conform promisiunilor guvernantilor, garantia acordata va fi ridicata la 70-80.000 euro pentru achizitia de imobile noi.
De asemenea, plafonul total pus la dispozitie pentru garantarea creditelor de constructie va fi dublu fata de cel pentru achizitia de locuinte deja existente.
Prima Casa – evolutia cadrului juridic
Prima etapa a programului Prima Casa a debutat in luna iulie 2009. La scurt timp insa, normele de aplicare au fost modificate pentru a da posibilitatea solicitantilor sa achizitioneze inclusiv imobile ipotecate. Aceasta permisivitate a venit in sprijinul dezvoltatorilor imobiliari, in conditiile in care locuintele construite de acestia au la baza finantare bancara si raman ipotecate pana la momentul vanzarii.
In luna noiembrie, Ordonanta de Urgenta care reglementa programul s-a transformat in lege organica iar parlamentarii au tinut sa aduca anumite modificari in plus, de altfel necesare.
Si cei care au mostenit o cota-parte dintr-un imobil au putut sa se inscrie in vederea obtinerii unui credit garantat de stat. In schimb, cei care au avut in proprietate un imobil, chiar daca l-au vandut pana la debutul programului, nu vor mai putea participa.
In plus, din luna noiembrie, finantarea pentru programul Prima Casa putea fi acordata si pentru constructia de locuinte, nu doar pentru achizitia de imobile finalizate sau nefinalizate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News