top banner

Dobanzile la depozite inainteaza peste inflatie

15 Iunie 2006 | Autor: Bogdan Barligea

Economisirea poate aduce inca profit pentru persoanele care nu agreeaza riscul. Dupa o usoara crestere la inceputul acestui an, dobanzile la depozite s-au stabilizat. In cazul depozitelor in lei, castigul real ar putea fi de aproximativ un procent, in conditiile in care inflatia, potrivit recentei prognoze BNR, va fi la sfarsitul anului de 6,8%.
Potrivit raportului asupra inflatiei din mai, in perioada decembrie 2005 - februarie 2006, randamentul mediu al depozitelor bancare a inregistrat o crestere de 0,9%, insa tendinta nu a mai continuat si in lunile urmatoare.
In prezent, cele mai bune dobanzi la depozitele la termen in lei sunt oferite de Libra Bank, Finansbank si Banca Romaneasca ? 8% pentru scadenta de 1 an. In schimb, depozitele constituite pe perioade mai scurte au, de regula, dobanzi mai reduse cu 0,25-0,50%. De remarcat ca pentru aceleasi scadente, dobanzile fixe tind sa fie superioare celor variabile, incorporand anticiparea ca randamentele la lei se vor majora pe termen scurt.
Ca si in a doua parte a anului trecut se observa ca bancile mici incearca sa castige cat mai multi clienti oferind dobanzi atractive, in timp ce bancile mari practica dobanzi pasive sub nivelul inflatiei.
Dobanzile unor banci precum Libra Bank, Romexterra, Finansbank, ProCredit sau Eurom Bank sunt mai atractive decat cele de la BCR, BRD sau Raiffeisen.
In ultimele luni, CEC a crescut dobanzile la depozitele la termen in lei, intrand in lupta cu bancile mici. Banca cu cea mai mare retea de unitati si considerata mult timp ca principala banca de economisire are o dobanda de 7% pe an pentru depozitele la termen in lei pe o luna.
Depozitele in euro au sustinut cresterea economisirii in valuta, inregistrata in primele luni ale acestui an. Si in acest caz, bancile mici ofera cele mai atractive dobanzi. Libra Bank are o dobanda de 4,75% pe an, fiind urmata de Banca Transilvania si Finansbank, cu 4,50%. Dobanzi anuale de peste 4 procente ofera si Romexterra Bank sau RIB.
Cele mai atractive depozite la termen in dolari beneficiaza de dobanzi anuale similare cu cele in euro. Libra Bank ofera o dobanda de 4,75% pe an, in timp ce ProCredit Bank practica o dobanda de 4,65%.
In afara depozitelor la termen, un alt produs promovat de banci este certificatul de depozit. Interesul pentru certificatele de depozit a scazut si in acest an, acestea fiind preferate in special de persoanele in varsta.
Avantajul certificatelor este ca pot fi rascumparate inainte de termen fara se pierde dobanda aferenta pe perioada detinerii lor. Dobanda este, in majoritatea cazurilor, fixa pana la scadenta sau poate fi ajustata trimestrial pentru termenele mai indelungate.
Produsul beneficiaza in continuare de avantajul comisionului zero la retragerea sumei investite, spre deosebire de depozitele la termen, unde comisionul poate ajunge pana la 0,5%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii