Romania este una din tarile UE unde economisirea pe termene mai mari de un an a prins cel mai putin la public. Banii populatiei stau in mare parte in conturi la vedere si depozite pe perioade de cateva luni.
Depozitele populatiei reprezentau 73 miliarde lei la finele lui martie 2008, potrivit datelor publicate de BNR. Dintre acestea, numai 3,4 miliarde lei sunt depuse in depozite pe scadente mai mari de 1 an. In procente, economisirea pe termen mediu si lung reprezinta mai putin de 5%, una dintre cele mai scazute valori din UE.
In schimb, in Ungaria, aceasta pondere este de 10%, la fel ca si in Cehia. Iar, in zona euro, depozitele cu scadenta mai mare de 2 ani ajung pana la 10% din totalul sumelor economisite de catre populatie.
Doar polonezii sunt la fel de putin interesati de produsele de economisire pe termen mediu si lung, care acopera doar 4% din depunerile persoanelor fizice la banci. Acolo, in schimb, populatia investeste puternic in fonduri mutuale – o alternativa la economisirea pe termen lung - a caror pondere in PIB a ajuns la 10%. In schimb, la noi, aceste plasamente abia ating 0,2% din PIB.
Unul din motivele pentru care romanii ocolesc plasamentele pe perioade mai indelungate il reprezinta inflatia ridicata. Atat timp cat aceasta scadea, persoanele fizice incepeau sa se orienteze spre scadente mai lungi. De exemplu, in vara anului trecut, cand inflatia ajunsese la 4%, ponderea depozitelor cu scadenta mai mare de 1 an depasise pragul de 5%.
Ulterior, cand tendinta s-a inversat, populatia si-a indreptat din nou atentia asupra scadentelor scurte. Aici, bancile au aplicat cele mai mari majorari de dobanda, ceea ce a influentat comportamentul de economisire.
Totodata, inflatia pune probleme si bancilor, care nu pot din acest motiv construi depozite cu dobanzi fixe pe perioade mai extinse. Astfel, la BCR, cea mai lunga scadenta pentru un depozit cu dobanda fixa este de 12 luni. Pentru termene mai lungi, banca ofera doar varianta unor dobanzi variabile.
O alta cauza pentru interesul scazut al populatiei pentru depunerile pe termene mai mari de un an este ca, in destul de multe cazuri, ofertele bancile nu ofera perioade mai mari de economisire.
In plus, absenta impozitarii la conturile de economii a facut ca acestea sa ofere castiguri nete la fel de mari ca un depozit pe un an, unde dobanda este taxata cu 16%. Din acest motiv, foarte multe persoane au ales astfel de produse, sumele aflate in conturile de economii ajungand la 43% in total depozite populatie, fata de 33% in urma cu un an.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News