top banner

Prima Casa 2010: Alocarea initiala a defavorizat bancile active in prima etapa

04 Martie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Fondul de Garantare a finalizat procesul de alocare a celor 700 milioane euro destinati programului Prima Casa in 2010. Alocarea nu a tinut cont de rezultatele obtinute anul trecut, ci s-a facut strict in functie de valorile solicitate de fiecare banca in parte. Carpatica si RIB au ridicat numarul bancilor participante la 21.
Bancile care au dorit sa participe in 2010 la programul Prima Casa si-au trimis propriile solicitari de plafoane catre Fondul de Garantare pana pe 2 martie. Valoarea totala a solicitarilor primite de Fond a urcat la aproximativ 1,3 miliarde euro, cu mult peste plafonul disponibil de 700 milioane.
In consecinta, Fondul de Garantare a aplicat formula proratei si a alocat pentru fiecare banca un plafon proportional cu cat a cerut. In consecinta, fiecare banca a primit aproximativ jumatate din cat a solicitat.
Si anul trecut s-a inregistrat aceeasi situatie. La un buget de 1 miliard de euro, garantiile cerute initial de banci au fost de 1,4 miliarde euro. In final, s- au utilizat in sapte luni doar 600 milioane euro. Si la debutul programului impartirea plafoanelor s-a realizat prin prisma aceluiasi mecanism, iar fiecare banca a obtinut aproximativ 70% din cat a solicitat.
La momentul respectiv nu exista insa un istoric al activitatii. Fondul de Garantare a dispus insa ulterior de doua realocari, in functei de rezultatele fiecarei banci participante.

BCR si BRD au primit cele mai mari alocari

BCR si BRD conduc in topul alocarilor din 2010 cu 215,6 respectiv 161,7 milioane euro.  Raportat la totalul fondurilor, BCR a primit 30% din bugetul programului, iar BRD  - 23%. Daca tinem cont de rezultatele primei etape a programului, putem spune ca cele doua banci au primit mai putin decat meritau. In prima etapa, BCR a acordat 48% din totalul creditelor, iar BRD - 33%.
Vestea buna pentru bancile defavorizate este ca reglementarile permit Fondului realocarea plafoanelor si mai devreme de 3 luni, cum s-a intamplat in etapa initiala.
Banca Transilvania a primit un plafon de 26,9 milioane euro, cu toate ca a reusise sa acorde aceasta suma inca de la finele lui 2009 si mai primise de la fond o suplimentare de 15 milioane pentru lunile ianuarie si februarie.  Alpha Bank are acum 45,8 milioane euro, de aproape doua ori mai putin decat plafonul total din programul din 2009.
La polul opus stau bancile care la cele doua realocari de anul trecut au suferit reduceri drastice ale plafoanelor.
 
CEC Bank a avut initial 65,9 milioane euro alocate, dar a ramas in final cu doar 6 milioane din cauza volumului redus al vanzarilor. Pentru Prima Casa 2010, CEC Bank are un plafon de 21,56 milioane euro. Din aceasta etapa, banca va oferi si finantari in euro in cadrul programului, tot la costurile maxime, astfel ca sansele de a utiliza sumele alocate cresc. Banca a pastrat si componenta de finantare in lei la un cost total format din Robor+1,9%.
Bancpost nu a inregistrat nici ea vanzari prea multe anul trecut. Plafonul initial de 34,7 milioane euro a fost redus ulterior 10 milioane euro, iar pentru 2010, banca a primit garantii de 16,7 milioane euro.
Si Piraeus s-a afla intr-o postura similara. De la nivelul initial de 69,3 milioane euro, plafonul a coborat in finalul primei etape la 20 milioane euro. In 2010, Fondul a acordat bancii un plafon de 37,7 milioane euro.

Noi oferte in Prima Casa 2010
Prima Casa 2010 aduce si cateva suprize prin prisma participantilor. Celor 19 banci initiale li s-au alaturat Carpatica si RIB.
RIB va oferi credite la nivelul maxim de cost admis in oferta, respectiv Robor+2,5% la lei si Euribor+4% la euro.
Banca Carpatica intra si ea in program, dupa ce in toamna anului trecut au existat schimbari la nivelul conducerii. Fostul director general, Nicolaie Hoanta, nu dorea sa axeze activitatea bancii pe creditarea persoanelor fizice si in consecinta, nu a dorit participarea in programul guvernamental. Banca nu a facut publica deocamdata oferta de creditare.
sursa: Fondul de Garantare

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul