Lichiditatea crescuta din sistemul bancar a favorizat si in februarie reducerea dobanzilor in lei, atat la credite cat si la depozite in lei. Miscarea a devenit semnificativa inca din ianuarie. La euro, dobanzile au evoluat neuniform, crescand la creditele de nevoi personale si scazand la cele cu ipoteca.
In februarie, dobanzile la lei au scazut semnificativ pentru aproape toate tipurile de credite, potrivit raportului Conso.ro privind evolutia dobanzilor din luna februarie.
Creditele cu garantii imobiliare au condus plutonul reducerilor de dobanda la creditele in lei. Rata medie a dobanzii a scazut cu 0,9 puncte procentuale la imprumuturile in lei in februarie 2010.
Nivelul mediu al dobanzilor a coborat la 13% in cazul creditelor imobiliare si la 13,8% in cazul creditelor de nevoi personale cu ipoteca.
O tendinta similara s-a observat si in cazul creditelor cu garantii imobiliare in euro. Dobanzile s-au diminuat insa mult mai lent, cu numai 0,1 puncte procentuale in februarie 2010.
Rata medie a dobanzii la creditele imobiliare in euro a ajuns la 7,7%, fiind cu numai 0,2 puncte procentuale peste nivelul practicat inainte de declansarea crizei financiare (septembrie 2009).
Creditele de nevoi personale in lei se ieftinesc rapid
Continuand tendinta inceputa in ianuarie, dobanzile la creditele de nevoi personale au scazut cu 1,1 puncte procentuale in februarie. Dobanda medie a coborat pana la 15,9%. Acesta este cel mai mic nivel inregistrat din octombrie 2008 si pana in prezent.
La euro, tendinta a fost opusa, dobanda medie crescand usor, de la 12,7% in ianuarie 2010 la 12,8% in februarie 2010.
Cardurile de credit in lei s-au ieftinit mai lent, cu doar cu 0,1 puncte procentuale. Dobanda medie a scazut pana la 24,6%.
La creditele auto, dobanzile s-au mentinut la un nivel apropiat de valorile din ianuarie, atat pentru lei cat si pentru euro. In februarie, dobanda medie la ofertele de credit auto s-a plasat la 16% la lei si 10,5% la euro.
Dobanzile la depozite reintra in sezonul reducerilor
Bancile remunereaza depozitele cu dobanzi din ce in ce mai mici, acestea scazand in februarie cu aproximativ 0,5 puncte procentuale la lei si 0,1 puncte procentuale la euro.
La lei, dobanzile medii au coborat pana la valori cuprinse intre 7,5% si 7,7%. Cele mai mari randamente se obtin pentru depozitele cu scadenta de 1 luna.
In schimb, la euro, randamentele sunt crescatoare, depozitele cu scadenta mai indelungata avand dobanzi mai ridicate. Depozitele pe 12 luni sunt remunerate cel mai bine, dobanda medie fiind de 3% in februarie 2010.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News