Reducerea dobanzii de politica monetara si scaderea pana la minime istorice a ratelor interbancare au sustinut trendul descendent al dobanzilor la lei si in luna martie. Bancile au taiat din dobanzi atat la credite cat si la depozite. La euro, reducerile se fac in pasi mici.
Dobanzile in lei de la creditele si depozitele pentru populatie s-au aflat si in luna martie intr-o tendinta rapida de scadere, potrivit raportului Conso.ro privind evolutia dobanzilor din luna martie.
Comparativ cu lunile anterioare, amplitudinea reducerilor s-a mai temperat, dar ramane inca la un nivel inalt.
Declinul a fost sustinut de scaderea abrupta a dobanzilor interbancare si de relaxarea politicii monetare. Banca Nationala a redus dobanda cheie cu inca 0,5 puncte procentuale, pana la 6,5%.
Cele mai semnificative reduceri s-au produs la ofertele de credite imobiliare si la cele de nevoi personale. In ambele cazuri, dobanzile medii au scazut cu 0,7 puncte procentuale, pana la 12,3% la creditele imobiliare si 15,2% la cele de nevoi personale.
Urmatoarele pe lista de reduceri sunt creditele de nevoi personale cu garantie ipotecara, unde dobanda a scazut cu 0,5 puncte procentuale, pana la 13,3%.
La creditele auto si la cardurile de credit, reducerile se fac in pasi mai mici. In martie 2010, dobanzile au coborat in medie cu 0,3 puncte procentuale.
Depozite: Dobanzile in lei merg mai departe in jos
Dobanzile la depozitele in lei au cunoscut in martie o noua serie de reduceri ample. Aceasta este a treia luna consecutiva, cand bancile scad agresiv randamentele.
Cel mai mult au coborat dobanzile la depozitele pe 1 si 6 luni (-0,6 puncte procentuale).
Dobanzile medii au ajuns la 7,1% pentru scadentele de 1 si 3 luni si de 7% pentru economiile plasate pe 6 si 12 luni.
Dobanzile in euro continua sa scada, dar foarte lent
Dobanzile in euro si-au incetinit semnificativ tendinta de scadere, atat la credite cat si la depozite.
Cea mai mare reducere s-a inregistrat la creditele de nevoi personale. Dobanda medie a coborat cu 0,2 puncte procentuale, pana la 12,6%.
La creditele cu garantii imobiliare, dobanzile medii s-au diminuat cu numai la 0,1 puncte procentuale. In schimb, dobanzile la credite auto au stagnat.
In cazul depozitelor in euro, cea mai mare reducere s-a observat la depozitele pe 1 luna. Dobanzile medii au ajuns in martie la 2,5%, cu 0,2 puncte procentuale mai mici decat in luna februarie. Cele mai inalte dobanzi se intalnesc la depozitele pe 1 an, al caror randament mediu a stagnat in martie la 3%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News