Reducerea veniturilor in sectorul bugetar va avea un impact puternic negativ asupra capacitatii de plata a ratelor pentru salariatii cu credite. Persoanele supraindatorate pot apela la solutiile existente oferite de banci tuturor clientilor cu probleme, institutiile financiare neavand momentan intentia sa creeze planuri speciale pentru bugetari.
Masurile anuntate de guvern pot fi o lovitura grea nu numai pentru bugetarii care si-au vazut veniturile taiate din condei cu 25%, dar si pentru bancile care le-au acordat credite in trecut.
In anii anteriori, cand angajatii la stat traiau euforia sporurilor de tot felul, bancile aveau produse preferentiale pentru anumite categorii de bugetari sau ofereau reduceri de costuri tuturor clientilor care lucrau la stat.
Bancile considera ca e prematur sa vina cu solutii speciale
Desi reducerea veniturilor in sectorul bugetar a fost anuntata oficial de ceva vreme, bancile nu si-au aratat intentia de a pune la punct programe speciale pentru a preintampina problemele la incasarea ratelor de la clienti.
Bugetarii vor putea beneficia de solutiile generale dezvoltate de banci inca de anul trecut, cand veniturile clientilor din toate categoriile s-au diminuat drastic, afectand capacitatea de rambursare a imprumuturilor.
Intrebati de Conso.ro daca au luat masuri speciale de restructurare a creditelor acordate in trecut bugetarilor, reprezentantii BRD au precizat ca “este prematur sa raspundem la astfel de intrebari. Pentru unele nu avem inca raspunsuri – acestea presupun operatiuni destul de complexe si consumatoare de timp”.
Nici BCR nu are in vedere realizarea unui program specializat. "Nu este o surpriza (anuntarea masurilor pentru limitarea deficitului bugetar - n.r.), am anticipat ca o astfel de evolutie se va intampla. Pentru oamenii implicati va fi foarte dificil, dar suntem gata sa ii ajutam, prin programe de restructurare. Ii sfatuim sa se adreseze cu incredere bancii in cazul in care estimeaza ca vor avea dificultati de rambursare a creditelor”, a precizat Dominic Bruynseels, presedintele BCR.
Bruynseels a precizat ca BCR nu este supraexpusa la angajatii din sectorul public comparativ cu alte institutii de credit.
“Restructurarile se fac la initiativa clientului, indiferent daca acesta este bugetar sau nu. Prin urmare, momentan nu avem o schema sau un produs dedicat restructurarii creditelor bugetarilor”, au precizat si reprezentantii departamentului de credite ipotecare din cadrul Bancpost.
Persoanele care s-au imprumutat la blana vor fi cele mai afectate
Calculele arata ca plata ratelor ar putea sa ridice mari probleme, in special in cazul persoanelor care s-au imprumutat in trecut la limita maxima a capacitatii de rambursare. Gradul de indatorare acceptat de banci ajungea in urma cu 3 ani si la 70% din venituri, minus cheltuieli de subzistenta. Aceasta inseamna ca dintr-un salariu net de 2.000 lei, banca accepta ca aproximativ 1.200 sa fie alocati pentru rate.
Pe partea celalalta, aplicand la un venit de 2.000 o reducere de 25% (fara a lua in considerare si alte diminuari de sporuri) rezulta ca de la 1 iunie, acelasi bugetar va incasa un salariu de 1.500 lei. Daca luam in calcul si cresterea dobanzilor aplicata clientilor vechi in perioada de criza, ratele ar putea depasi chiar salariul.
In aceste conditii, este evident ca unii bugetarii care s-au indatorat la banci in anii trecuti se vor vedea pusi in situatia de a nu-si mai putea plati ratele.
Mergeti la banca de pe acum!
Avand in vedere ca bancile nu vor suna la usa sa le ofere solutia salvatoare, bugetarii care considera ca din vara vor avea probleme in rambursarea ratelor lunare trebuie sa mearga de pe acum la banca si sa solicite o reesalonare.
Un raspuns de la banca poate dura chiar si o luna si, in plus, nu garanteaza nimeni ca solicitarea va fi si acceptata. Mai mult, clientilor restantieri le este in general refuzata din start cererea de restructurare, deci este recomandabil sa nu ajungeti in aceasta situatie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News