top banner

Greva de la cadastru imobiliar ingheata acordarea de credite cu ipoteca

19 Mai 2010 | Autor: Alexandra Popa

De aproape o saptamana, oficiile teritoriale de cadastru si publicitate imobiliara sunt in greva spontana, pe termen nelimitat. In aceasta perioada nu se mai elibereaza extrase de carte funciara, obligatorii in cazul dosarelor de credit ipotecar. In concecinta, bancile nu pot acorda sumele solicitate iar aplicatiile de credit raman in asteptare.

Cei care vor sa obtina un credit cu garantie imobiliara se vor lovi zilele acestea de o noua problema: oficiile teritoriate de cadastru si publicitate imobiliara au intrat in greva spontana, ceea ce inseamna ca nu se mai pot obtine extrase de carte funciara.

Clientii trebuie sa astepte finalizarea grevei

Fara acest document, bancile nu pot aproba creditele ipotecare sau de nevoi personale cu ipoteca. De asemenea, nici nu se mai pot trimite dosare Prima Casa catre Fondul de Garantare, deoarece si acestea implica existenta obligatorie a extrasului de carte funciara.

Bancile nu au foarte multe solutii pentru clienti, atata vreme cat analiza temeinica a situatiei juridice a ipotecii nu poate fi sarita atunci cand se acorda credite de zeci si sute de mii de euro.

Astfel, cei care au in analiza dosare de credite cu garantii ipotecare se vad nevoiti sa astepte pana cand greva se va termina, iar oficiile de cadastru si publicitate vor incepe sa elibereze din nou extrase funciare.

Solicitantii noi pot obtine doar preaprobare financiara

Cei care vor sa inceapa zilele acestea demersurile fie asteapta pana greva se finalizeaza fie se indreapta catre o banca ce acorda preaprobare financiara doar pe baza veniturilor.

La BCR, se poate depune dosarul doar cu documentele de venit, iar dupa obtinerea preaprobarii financiare, clientii au la dispozitie 90 zile sa prezinte si documentele ipotecii. In cazul in care este vorba de un credit acordat prin programul Prima Casa, termenul este de 120 zile.

La Raiffeisen Bank, clientii pot obtine o scrisoare de preaprobare a creditului valabila 45 zile. In aceasta perioada, ei trebuie sa aduca si documentele aferente imobilului cu care se garanteaza.

La Bancpost, preaprobarea financiara este valabila timp de 60 zile. In aceasta perioada,  clientul poate aduce toate documentele aferente imobilului, cu exceptia extrasului de carte funciara.

“Se analizeaza situatia imobilului, se poate face evaluarea iar la final, pentru acordarea efectiva a creditului, clientul mai aduce si extrasul de carte funciara pentru a demonstra ca imobilul este liber de sarcini”, au precizat reprezentantii Bancpost pentru Conso.ro.

Pentru a face rost de extrasul de carte funciara, clientii au la dispozitie alte doua luni, ridicand astfel termenul total in care este obligatorie prezentare tuturor documentelor la 120 zile.

Si la Credit Europe Bank se merge pe aceeasi reteta: clientii primesc o preaprobare financiara pe baza veniturilor, urmand ca in cel mult 60 zile sa prezinte si documentele aferente imobilului.

Restul bancilor nu pot decat sa ofere o analiza estimativa in agentii, pe baza aplicatiei de analiza scoring, urmand ca solicitantii sa vina cu toate documentele, inclusiv cu extrasul de carte funciara, dupa ce greva se va sfarsi.

Greva este pe perioada nelimitata

Motivul pentru care angajatii oficiilor teritoriale au intrat in greva este scaderea salariilor cu 25%.

In toamna anului trecut, angajatii oficiilor au fost trecuti in randul bugetarilor si li s-a cerut ca pana in vara lui 2010 sa fie de acord cu o noua grila de salarizare. Cumulate, cele doua modificari ar duce la scaderea veniturilor angajatilor Oficiilor cu pana la 80% in cazul anumitor angajati.

“Nu avem inca o centralizare a oficiilor care sunt in greva, in special din cauza faptului ca nu sunt greve organizate, ci spontane. Din ce cunoastem noi insa, toata tara este momentan in greva”, au precizat pentru Conso.ro reprezentanti Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

De asemenea, acestia au adaugat ca nu se cunoaste termenul pana la care angajatii din oficiile teritoriale vor mentine starea de greva.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul