top banner

Criza de lichiditati si cererea mare de credite mentin sus dobanzile la depozite

01 Octombrie 2008 | Autor: Adriana Staicu

Pentru a atrage lichiditati, bancile locale ridica tot mai mult dobanzile aplicate depozitelor in lei si euro. Clientii pot castiga randamente de pana la 12% la lei si 6% la euro. Incetinirea creditarii, prin aplicarea noului regulament BNR, ar putea limita tendinta de crestere a dobanzilor la depozite.
 
Criza de lichiditati cu care se confrunta bancile in ultima perioada forteaza majorarea dobanzilor acordate la depozitele in lei si valuta.
 
Un factor important care a contribuit la aceasta tendinta este cererea mare de credite. Ultimele date publicate de BNR arata ca soldul creditelor a ajuns, in august 2008, la 183 miliarde lei cu 50% mai mult decat in urma cu un an. In schimb, depozitele au avansat cu numai 30%, valoarea lor fiind de 141 miliarde lei.
 
Acest lucru s-a reflectat si in cresterea dobanzilor interbancare cu peste 5% puncte procentuale. Daca in ianuarie 2008, Robor la 3 luni era 8,38%, in prezent, acesta a ajuns la 13,69%.
 
Acest fenomen s-a suprapus cu criza financiara internationala, care a limitat accesul bancilor la finantarile in valuta din strainatate.
 
„Volumul total de credite in euro din sistemul bancar este acoperit doar in proportie de 50% din depozitele in valuta ale clientilor bancari rezidenti. Astfel, activitatea de creditare este puternic influentata de schimbarile de dobanda de pe piata internationala”, declara Rozalia Pal, economist sef la UniCredit Tiriac Bank.
 
Dan Bucsa crede ca inasprirea conditiilor de acordare a creditelor ar putea incetini cresterea imprumuturilor, astfel ca dobanzile platite de banci pentru depozitele in lei si valuta ar putea sa urce mai incet sau sa ramana constante. 
 
Din acesta luna, vor intra in vigoare prevederile noului regulament BNR pentru creditele acordate populatiei care va avea ca efect diminuarea sumelor imprumutate de catre clienti.
 

Cea mai buna scadenta – 6 luni

 
Desi exista o concurenta puternica intre banci pe resursele populatiei, nu toate sunt dispuse sa plateasca foarte mult. Sunt banci care ofera dobanzi foarte avantajoase ajungand pana la 12% la lei si 6 % la euro si altele care practica dobanzi mai mici cu pana la 3 - 4 puncte procentuale.
 
Cele mai avantajoase dobanzi la lei se aplica la depozitele constituie pe 6 luni. Cea mai buna oferta pentru un astfel de depozit o are Banca Romaneasca, care practica o dobanda de 11,75% pe an.
 
In ceea ce priveste dobanzile la euro, cele mai mari castiguri se obtin la Piraeus Bank, Banca Romaneasca si Banca Transilvania. Acestea ofera o dobanda de 5,75% pe an, pentru o perioada de economisire de 12 luni.
 
La polul opus se gasesc BRD-Societe Generale, Raiffeisen Bank, CEC Bank sau Bancpost, care platesc printre cele mai mici dobanzi la depozitele in lei sau euro.
 
Clientii pot constitui si depozite si pe termene mai mari de 12 luni - respectiv 18, 24 sau 36 de luni - dar dobanzile nu sunt mai avantajoase decat cele aplicate depozitelor pe termen scurt.

 

Bancile care ofera cele mai mari dobanzi la depozite

 

Moneda

Dobanda

Scadenta

Banca Romaneasca

Lei

11,75%

6 luni

Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Piraeus Bank

Euro

5,75%

12 luni

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii