Bancile au profitat de absenta impozitarii la conturile de economii si le-au transformat in cele mai rentabile produse de economisire. Dobanzile aplicate au crescut semnificativ in ultimele luni, ajungand in momentul de fata pana la 13% la lei si peste 6% la euro.
Bancile au intrat de ceva timp intr-o competitie acerba in zona produselor de economisire. Cresterile semnificative ale dobanzilor sunt motivate in principal de nevoia bancilor de a atrage disponibilitati de pe piata locala, dupa ce criza financiara le-a limitat accesul la resursele de pe pietele internationale.
“Este dificil de estimat daca s-a atins un maxim. In momentul de fata exista un trend crescator, care a fost generat de turbulentele internationale, dar si de pozitia BNR in raport cu inflatia. In momentul in care acesti factori vor fi revizuiti, vom asista la o inversare a trendului”, precizeaza oficialii Bancii Romanesti.
In luna octombrie, a avut loc un val de majorari ale dobanzilor, conturile de economii beneficiind din plin de aceasta tendinta. Banci precum Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Millennium Bank, Alpha Bank, Libra Bank, Banca Carpatica, Bank of Cyprus sau Garanti Bank au anuntat rand pe rand ca dobanzile aplicate conturilor de economii s-au majorat.
Acestora li se alatura si Raiffeisen Banck, care a relansat contul de economii Acces Plus in lei, disponibil acum si in euro. Dobanda de 9% la lei si, respectiv 3% la euro situeaza banca la mijlocul clasamentului.
Atentie la transele valorice!
Cele mai mari dobanzi la lei le platesc Banca Transilvania (13%) si Piraeus Bank (11,25%). Aceste valori se aplica doar pentru cei care depun sume mai mari de un anumit prag: 2,5 milioane lei la Banca Transilvania, 1 million lei la Piraeus Bank.
Alte banci practica insa dobanzi apropiate, fara a impune un prag minim. In aceasta categorie, intra Millennium Bank sau Bancpost, care ofera dobanzi de 11%. De asemenea, Banca Romaneasca remunereaza economiile clientilor la un nivel ridicat - cu 10,5%.
Un alt aspect de care trebuie avut in vedere este ca la unele banci – cum ar fi Banca Transilvania - conturile de economii se impoziteaza. Astfel, randamentul net va fi mai mic in final decat dobanda afisata. De exemplu, o dobanda de 13% corespunde dupa impozitare unui randament de 10,92%.
Conturile de economii ofera posibilitatea efectuarii de diverse operatiuni in cont, precum acces oricand la bani, realizarea de plati sau retrageri in orice moment. Lucrul acesta ar putea fi un dezavantaj pentru banca, in cazul in care clientii doresc sa dispuna de sumele din cont, pierzand astfel din lichiditati.
Insa, un depozit la termen constituit pe o anumita perioada, obliga clientul sa tina economiile la banca pe intreg intervalul respectiv de timp, retragerea acestora inainte de scadenta fiind penalizata.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News