top banner

Depozitul la termen urca pe primul loc in topul randamentelor

26 Februarie 2009 | Autor: Marius Serban

Dupa cativa ani in care depozitele la termen au intrat intr-un con de umbra, acestea revin acum in prim plan. Eliminarea impozitului pe dobanda a facut ca depozitul clasic sa redevina cea mai rentabila solutie de economisire. Conturile de economii si-au pierdut in acest fel suprematia.
 
Sumele economisite la banca sunt scutite de impozit de la 1 ianuarie 2009. Vestea este imbucuratoare in special pentru persoanele care si-au constituit depozite la termen.
 
Inainte, dobanzile incasate la aceste produse erau taxate cu 16%, ceea ce eroda puternic randamentele depozitelor. Din acest motiv, populatia si-a pierdut interesul pentru depozitele la termen si a preferat conturile de economii.
 

Efectul cotei unice

 
Motivul tine tocmai de modul de impozitare: conturile de economii erau asimilate conturilor curente, fiind astfel scutite de cota unica de impozitare. De aceea, ele ajungeau sa fie mai rentabile chiar decat un depozit la termen pe un an.
 
In definitiv, clientul nu avea astfel nimic de pierdut: castiga mai multi bani si avea avantajul ca putea retrage oricand banii din cont, fara nicio penalizare.
 
In schimb, spargerea depozitului inainte de termen putea insemna chiar pierderea dobanzii.
 
Datele BNR arata ca ponderea sumelor depuse in conturi la vedere a crescut in ultimii 2 ani de la 30% la aproape 50% din totalul economiilor populatiei.
 

Castiguri cu 2-3 puncte procentuale mai mari

 
Eliberate de povara fiscala, depozitele la termen aduc acum castiguri mai mari. Rata dobanzii la lei se ridica in foarte multe cazuri pana la 14-15%, in timp ce conturile de economii ofera in medie dobanzi de 10-12%.
 
O tendinta similara se observa in cazul produselor de economisire in euro. Rata dobanzii la depozite se ridica la 6-7%, fata de 4-5% cat genereaza conturile de economii.
 
Asa cum se poate observa, diferentele nu sunt semnificativ de mari pentru a genera o schimbare rapida de comportament. In goana dupa lichiditati, bancile se multumesc sa atraga banii clientilor sub orice forma.
 

Bancile se joaca cu propria lichiditate

 
Strategia nu este insa deloc una prudenta, mai ales in actualul climat de instabilitate. Banca poate plati preferinta clientilor pentru conturile de economii chiar printr-o criza de lichiditate.
 
Banii din aceste conturi pot pleca din banca a doua zi, astfel ca nu exista nicio siguranta pentru resursele atrase in acest fel. Riscul provine din faptul ca bancile isi finanteaza o parte tot mai mare a imprumuturilor pe termen lung prin depozite la vedere.
 
Ironia face ca bancherii si-au aratat in multe randuri nemultumirea ca populatia economiseste pe termene foarte scurte. Asa cum se observa, o parte din vina se regaseste chiar in ograda proprie, deoarece bancile au cam uitat sa stimuleze depozitele pe termene mai lungi.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii