Deponentii pot castiga dobanzi de pana la 3 ori mai mari daca isi selecteaza cu atentie banca la care isi deschid cont de economii. Randamentul anual la conturile in lei este cuprins intre 5% si 15%. Conso a dezvoltat motorul de comparare a conturilor de economii, care permite acum identificarea cu usurinta a celor mai bune oferte.
Contul de economii a devenit unul dintre produsele bancare cele mai utilizate de catre clienti. In prezent, aproape 50% din economiile populatiei sunt depuse in astfel de conturi, fata de numai 30%, in urma cu 2 ani.
Ofertele se compara dificil
Din punct de vedere al comparabilitatii randamentelor, aceste produse financiare sunt insa unele dintre cele mai opace, in principal, din cauza complexitatii lor.
In general, bancile au adoptat strategii de remunerare a resurselor in functie de transe valorice. Cu cat soldul este mai mare, rata dobanzii se majoreaza. Aceasta schema face insa aproape imposibila compararea randamentelor.
Fiecare banca stabileste transe valorice diferite, iar numarul lor ajunge la anumite banci chiar la 7. In aceste conditii, un client obisnuit isi poate da cu greu seama care este contul de economii cel mai rentabil pentru suma pe care doreste sa o depuna.
Efortul este si mai mare daca tinem cont ca in timp suma acumulata creste, iar clientul se poate incadra de la un moment dat intr-o transa valorica superioara.
Conso face mai simpla alegerea
Toate aceste calcule se pot face acum printr-un simplu click pe Conso.ro. Portalul a dezvoltat motorul de comparare a
conturilor de economii, care permite utilizatorilor sa afle imediat cel mai rentabil produs pentru planurile de economii personale.
La Pasul 1 de comparatii, utilizatorii introduc suma pe care doresc sa o depuna initial, dar si suma lunara pe care intentioneaza sa o depuna ulterior, conform planului de economisire urmarit.
In Pasul 2, Conso.ro afiseaza randamentul anualizat pentru fiecare cont de economii, conform planului de economisire ales. Acest indicator tine cont atat de dobanzile practicate de banci pe diverse transe valorice - asa cum reiese din planul personal de economisire - dar si de momentul capitalizarii dobanzii (lunar, trimestrial, semestrial sau anual).
In plus, Conso.ro afiseaza pentru fiecare oferta suma acumulata la finele planului de economisire si dobanda incasata in aceasta perioada. Astfel, utilizatorii site-ului pot afla intr-un mod simplu si rapid la ce banca pot acumula cei mai multi bani.
Castigurile se pot tripla
De exemplu, sa presupunem ca o persoana doreste sa depuna initial intr-un cont de economii 3.000 lei, iar apoi sa depuna in fiecare luna inca 300 lei (incepand cu luna a 2-a) pentru o perioada de 1 an. In total, clientul va depune 6.300 lei la banca.
La acest plan de economisire, randamentul anualizat este cuprins intre 5% si aproape 15%. Practic, cea mai buna oferta aduce castiguri triple fata de cea mai slaba. In valori absolute, clientul poate incasa in cazul de fata o dobanda cuprinsa intre 230 lei si 660 lei.
Pentru exemplul de mai sus, cele mai inalte randamente le ofera Banca Transilvania (14,37%), RIB (14,37%) si Credit Europe Bank (14,08%). In schimb, bancile cu cele mai scazute randamente sunt UniCredit (5,12%), CEC Bank (7,52%) si Raiffeisen Bank (9,06%).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News