Banci importante incep sa taie in ultima vreme din dobanzile platite la depozite. Acest lucru reprezinta o corectie necesara, dupa cresterile exagerate ale dobanzilor produse in ultimele luni. Primele banci care au facut acest pas sunt BRD, Alpha Bank si Banca Transilvania.
Daca in trecut orice majorare era anuntata cu mare valva, acum scaderile se produc in tacere. Foamea de bani a impins institutiile financiare sa urce foarte sus dobanzile, atat la lei cat si la valuta, iar acum are loc o reasezare a pietei.
Jucatori importanti au redus in ultimele zile din dobanzi, umbland in special la produsele de economisire in euro.
Mai intai, Alpha Bank a diminuat dobanda de la conturile de economii cu 0,25% in lei si cu 0,5% la euro. Si Banca Transilvania ajustat in jos dobanzile de la conturile de economii. Reducerea a fost de 0,5% si s-a aplicat, atat la lei, cat si la euro.
In plus, BRD - a doua banca a tarii - a taiat cu 0,5% dobanzile in euro de la depozitele la termen.
In perioada urmatoare, ne putem astepta ca aceste masuri sa fie luate si de alte banci. Un alt efect ar putea fi reducerea numarului de promotii, deoarece multe banci au evitat sa creasca dobanzile la toate produsele, prin lansarea unei promotii speciale.
Randamentele au crescut exagerat
La o simpla
comparare a depozitelor pe Conso.ro, se observa ca rata dobanzii la lei ajunge chiar la 15% pentru un clasic depozit pe 1 luna in valoare de 5.000 lei.
Aceasta este cu 1 punct procentual mai mare decat rata dobanzii lombard a BNR (costul la care bancile au acces oricand la lichiditati de la banca centrala).
Situatia nu este tocmai normala pentru ca atragerea de resurse prin depozite are costuri suplimentare pentru banca, in afara de dobanda platita clientului - costul cu personalul, intretinerea retelei, manipularea numerarului, pentru a enumera numai cateva dintre ele.
Prin urmare, rata dobanzii de la depozitul pe 1 luna ar trebui sa fie mai mica decat rata lombard, intr-un comportament rational.
O evolutie similara s-a produs si in cazul dobanzilor la euro. Acestea au avansat sustinut si au atins pragul de 6,5%, in conditiile in care pe pietele internationale, dobanzile la euro au scazut continuu.
Ajustarile intervenite la nivelul dobanzilor ar putea fi o veste buna pentru cei doresc sa obtina credite. Pe masura de randamentele depozitelor scad, devine posibil ca si imprumuturile sa se ieftineasca.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News