top banner

Cum sa ne ferim de capcane cand economisim?

01 Iunie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Intr-o perioada in care bancile se intrec in promotii din ce in ce mai atractive pe partea de economisire, clientii trebuie sa se gandeasca bine inainte de a-si plasa banii intr-un anumit produs. Conso.ro, alaturi de specialistii Piraeus Bank, ofera cateva sfaturi necesare pentru a obtine cel mai bun randament in deplina siguranta.
 
Primul lucru la care clientii trebuie sa se uite nu este neaparat nivelul dobanzii acordate, ci tipul acesteia: fixa sau variabila. Astfel, chiar daca o dobanda pare foarte atractiva la prima vedere, dupa scurt timp ea poate sa scada in conditiile in care este variabila.
 
In conditiile actuale ale pietei, in care tendinta este de scadere a dobanzilor, e preferabil pentru clienti sa aleaga dobanda fixa, care ofera singuranta unui castig cert
 

Nu depuneti toti banii intr-un singur produs!

 
Un alt sfat este ca banii pe care un client doreste sa ii economiseasca sa nu fie depusi intr-un singur tip de depozit. Pentru a obtine un echilibru optim intre randamente ridicate si acces la lichiditati in situatii neprevazute, clientii ar trebui sa aleaga mai multe produse.
 
O parte din bani poate fi depusa intr-un depozit la termen cu o dobanda ridicata, pastrand insa o suma si in contul de economii, in eventualitatea unei necesitati de lichiditate. Daca toata suma este depusa intr-un depozit la termen, orice retragere inainte de termen duce la pierderea intregii dobanzi acumulate.
 
Mix-ul dintre un cont de economii si un depozit pe 3 luni aduce un randament mai bun decat depunerea banilor intr-un depozit pe o luna, prelungit automat.
 

Plimbatul banilor dupa promotii nu e rentabil

 
Daca ati facut o alegere, incercati sa o mentineti si nu alergati tot timpul dupa dobanda cea mai mare. Asta deoarece, la fiecare spargere a unui depozit deja constituit si tranfer a banilor in alta banca, suportati costuri care pot depasi plusul de randament oferit.
 
De exemplu, daca plecati de la o dobanda de 15% la 17% la alta banca, pentru un depozit pe 3 luni de 3.000 lei, dobanda pe care o obtineti in plus este de 15 lei. Retragerea de numerar de la banca initiala va poate costa insa tot atat. Chiar si in cazul unui transfer interbancar, costurile pot ajunge pana la 10 lei, ceea ce diminueaza din start beneficiul unei dobanzii mai mari.
 
Alt cost care poate diminua beneficiul dobanzii este comisionul pe care bancile il percep pentru administrarea contului curent. Nivelul acestuia variaza destul de mult de la o banca la alta si poate ajunge sa depaseasca in unele cazuri 3 lei pe luna.
 
In plus, unele banci pot oferi programe de fidelizare pentru cei care raman fideli pentru un anumit interval de timp. Spre exemplu, in cazul in care clientul economiseste la o anumita banca o anumita perioada minima, poate beneficia de discounturi de dobanda la credite sau de documentatie redusa pentru accesarea unui alt produs.
 

Alegerea monedei tine de destinatia fondurilor

 
Decizia de a pastra economiile in lei sau valuta trebuie luata de fiecare deponent in parte in functie de situatia particulara. In cazul economiilor in lei, rata dobanzii este insa mai mare. Depunerile in valuta sunt mai riscante, deoarece randamentul final depinde de evolutia cursului de schimb.
 
In alegerea monedei, clientii trebuie sa se gandeasca atat la sursa veniturilor, dar mai ales la destinatia viitoare a sumelor. Daca economisim pentru zile negre sunt recomandate depozitele in lei. Daca economisesti pentru o casa sau o masina, ale caror preturi se exprima in euro, poate e mai bine sa alegi aceasta moneda.
 
In plus, destinatia poate influenta si scadenta, desi recomandabil este ca aceasta sa fie stabilita in functie de momentul estimat al utilizarii economiilor. Astfel, pentru economii in vederea unei investitii pentru casa sau masina, care presupun un orizont de timp mai indepartat, sunt de preferat scadentele lungi, care de cele mai multe ori ofera si un randament mai bun. In cazul in care economiile sunt facute pentru vacanta, este de preferat o scadenta mai scurta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii