In perioada scaderii increderii in sistemul bancar, principalele depozite retrase din banci au fost cele peste 100.000 euro, se arata intr-un raport BNR. Marile banci au fost cele mai afectate de panica aparuta in toamna lui 2008. In schimb, CEC a fost perceputa ca o banca mai sigura de catre micii deponenti.
In octombrie 2008, a aparut un sentiment de neincredere in randul deponentilor, se precizeaza in ultimul Raport asupra stabilitatii financiare publicat de BNR. Cauza a fost atat acutizarea crizei financiare, cat si aparitia unor zvonuri ca o banca importanta ar putea intampina probleme financiare.
„Retragerile de depozite au fost considerabile: 4,7 miliarde lei intr-o singura luna (octombrie 2008)”, subliniaza raportul BNR.
Bancile mari, cele mai afectate
Desi in caz de panica bancara, clientii cauta de regula sa depuna banii la institutiile financiare mari, care confera mai multa siguranta, la noi lucrurile au stat invers.
Din marile banci s-au inregistrat cele mai mari iesiri de depozite. Acestea au fost importante nu numai in sume absolute, ci si ca procent din portofoliul total. E bine de stiut ca nu numai persoanele fizice au fugit cu banii din marile banci, ci si companiile.
Forma de proprietate a contat destul de mult se pare, pentru ca o buna parte dintre retrageri s-a indreptat catre „banca statului roman”. Desi raportul BNR nu precizeaza numele bancii, se poate deduce ca aceasta este CEC Bank, deoarece este singura banca cu capital integral de stat ce poate atrage depozite de la populatie. Chiar si fara garantia expresa a statului, aceasta institutie a fost considerata mai sigura decat bancile private straine, in special, de catre micii deponenti.
De teama, clientii au tinut banii cash!
Persoanele cu depozite mai mari de 100.000 euro au avut cea mai agresiva reactie in aceasta perioada. Clientii si-au retras banii in principal pentru constituirea de depozite in strainatate, pentru a-i plasa in titluri de stat sau pentru a-i tine sub forma de numerar.
De multe ori, banii au ramas in seifuri, insa nu sub forma de depozite, ci in casetele de valori ale bancilor. Numarul acestor casete a crescut cu 7% in octombrie fata de septembrie 2008.
Din aceste motive, BNR considera ca o eventuala majorare a plafonului de garantare a depozitelor de la 50.000 la 100.000 euro s-ar putea sa aiba o eficienta redusa.
Lipsa de incredere a durat aproximativ 3 luni, iar volumul depozitelor a reusit abia in decembrie 2008 sa depaseasca nivelul anterior panicii. Cu toate acestea, o parte a populatiei a continuat sa plaseze banii in strainatate.
In medie, valoarea unui depozit constituit de persoanele fizice este de 4.700 lei. Fata de acum 2 ani, suma este insa cu 60% mai mare.
Populatia detinea la finele lui noiembrie 2008 un numar de 17 milioane de depozite, potrivit datelor BNR. Dintre acestea, 95% au o valoare mai mica de echivalentul a 5.000 euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News