top banner

Bancile indeamna clientii spre fondurile de investitii

30 Octombrie 2006 | Autor: Marius Serban

Dobanzile platite de banci la depozitele bancare este de asteptat sa scada in urmatorii ani. Iar cei care doresc sa obtina randamente superioare vor trebuie sa caute plasamente mai riscante. Bancpost si Raiffeisen Bank au lansat produse de economisire prin care-si incurajeaza clientii sa faca primii pasi in lumea fondurilor de investitii.
Reducerea inflatiei conduce la scaderea dobanzilor la depozite. Pe termen lung, acestea se vor indrepta spre nivelurile din UE, unde un randament anual de 2%, bineinteles impozabil, reprezinta un lucru firesc. Avantajul depozitelor este ca ofera o siguranta deplina asupra sumei depuse, iar dobanda este garantata. In prezent, plafonul de garantare al depozitelor este 15.000 euro si urmeaza a fi majorat la 20.000 euro, de la 1 ianuarie 2007.
Pe viitor, persoanele care doresc sa-si valorifice o parte din bani la randamente superioare vor trebui sa-si asume riscuri suplimentare. Fondurile de investitii reprezinta o alternativa pe care bancile au inceput deja sa o cultive in randul clientilor. Fondurile nu garanteaza obtinerea unui anumit randament si nici chiar restituirea sumei depuse initial. Astfel, riscul este mai ridicat, dar si castigul potential poate depasi de cateva ori dobanda la un depozit bancar.
Depozite intermediare
Pentru a ajuta clientii sa depaseasca acest trac, Bancpost si Raiffeisen Bank au lansat produse de economisire care imbina investitia la fondurile mutuale si depozitele bancare cu dobanzi peste media pietei.
Mai intai, Bancpost a lansat produsul Ronsmart. Suma depusa de client la banca este plasata in proportie de 90% intr-un depozit bancar pe 6 luni cu dobanda de 8%, iar restul de 10% - la fondul de investitii Active Balanced. ?Cu acest produs, nu ai cum sa pierzi banii?, spune Daniel Stifter, director general la Mutual Funds Management Romania.
De exemplu, sa presupunem ca o persoana investeste suma minima de 1.000 lei. Peste 6 luni, depozitul va genera o dobanda de 36 lei. De asemenea, banii investiti la fond vor genera la randul lor venituri. Active Balanced Bancpost plaseaza 50% din sumele atrase in titluri de stat si depozite bancare. Aceste investitii au practic risc zero si aduc in prezent un randament de aproximativ 6% pe an. Astfel, cei 100 lei investiti (10% din suma minima) de client la fond vor produce cel putin 1,5 lei. In total, Ronsmart asigura clientul de un castig de cel putin 37,5 lei.
Cat va rezulta in final va depinde de evolutia plasamentelor fondului la bursa. Daca acestea vor creste, atunci randamentul final ar putea depasi dobanda la depozit, iar daca vor scadea, atunci profitul se va diminua.
Riscul asumat
?Atunci cand am creat produsul Ronsmart am urmarit in primul rand sa evitam situatia ca un client sa-si piarda capitalul initial si sa retraga mai putin decat a depus. Asa cum este structurat produsul nostru, pentru ca acest lucru sa se intample ar trebui ca bursa scada cu peste 70% in urmatoarele 6 luni?, precizeaza Daniel Stifter. El afirma ca acest scenariu ar insemna producerea unui crah financiar in Romania, ceea ce nu este cazul. Pana in prezent, peste 1.000 de clienti au achizitionat acest produsul Ronsmart, iar cea mai mare suma investita de o persoana este de 500.000 lei.
Si Raiffeisen Bank a lansat ulterior un produs similar. Din suma depusa de client, 50% este investita la unul dintre fondurile mutuale ale bancii (Raiffeisen Prosper sau Raiffeisen Benefit), iar 50% - intr-un depozit pe 3 luni cu o dobanda de 10%.
La fondul Prosper ? 80% din plasamente se fac in actiuni, iar la Benefit ? doar 30% din bani sunt investiti in actiuni, restul fiind alocati in plasamente sigure ? depozite bancare si certificate de depozit.
La ambele banci, depozitul si plasamentul la fonduri functioneaza separat. Insa, daca se retrag banii plasati la fonduri inainte de expirarea depozitului, clientul nu va mai beneficia de dobanda promotionala.
La scadenta depozitului, clientii au posilitatea sa retraga banii in numerar, aceeasi optiune fiind valabila si pentru sumele plasate la fonduri. Nu este insa recomandat ca banii de la fonduri sa fie retrasi inainte de un an.
?La detinerile peste un an, comisioanele de retragere sunt zero, iar impozitul pe castigurile din capital este 1%?, afirma Sorin Ichim, marketing&sales manager la Raiffeisen Asset Management, societatea care administreaza fondurile Raiffeisen. In schimb, in primele luni de la subscriere, fondurile impun comisioane destul de ridicate, daca clientii decid sa-si retraga banii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii