top banner

Cand se declara falimentul unei banci?

23 Septembrie 2009 | Autor: Elena Iacob

Daca BNR constata ca o institutie de credit se regaseste in situatia in care nu este capabila, sa restituie depozitele datorate si exigibile si nici nu are perspective imediate de a putea sa o faca, va institui masura de administrare speciala. Deponentii au garantata insa returnarea economiilor in limita a 50.000 euro.

In scopul protejarii intereselor deponentilor si al asigurarii stabilitatii si viabilitatii sistemului bancar, Banca Nationala a Romaniei asigura supravegherea prudentiala a institutiilor de credit persoane juridice romane.  

Institutia de credit careia i s-a solicitat rambursarea unui depozit datorat si exigibil si nu a fost in masura sa isi indeplineasca obligatia de plata conform conditiilor contractuale si legale aplicabile, trebuie sa notifice Bancii Nationale a Romaniei acest fapt in maximum doua zile lucratoare de la data primirii solicitarii. Notificarea va cuprinde informatii cu privire la motivele neefectuarii platii si cu privire la perspectivele imediate de indeplinire a acestei obligatii.
 

BNR decide daca o banca se afla in incapacitate de plata

Banca Nationala a Romaniei analizeaza, cat mai curand posibil, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare, daca institutia de credit se regaseste in situatia in care nu este capabila, din motive legate direct de situaþia sa financiara, sa plateasca depozitul datorat si exigibil si nu are perspective imediate de a putea sa o faca, si, in cazul in care constata aceasta situatie, informeaza in aceeasi zi institutia de credit in cauza si Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar referitor la constatarea faptului ca depozitele au devenit indisponibile.

Banca Nationala a Romaniei are dreptul sa analizeze si sa constate situatia institutiei de credit:  
  • in cazul in care a fost notificata de aceasta; 
  • daca, in cursul propriilor investigatii, desi nu a fost notificata, constata ca institutia de credit se regaseste in situatia respectiva; 
  • daca autoritatea competenta din statul membru de origine a unei institutii de credit care functioneaza in Romania printr-o sucursala participanta la Fond a notificat Banca Nationala a Romaniei cu privire la faptul ca depozitele institutiei de credit din statul membru de origine au devenit indisponibile.

In situatia in care Banca Nationala a Romaniei constata ca institutia de credit se regaseste in situatia in care nu este capabila, din motive legate direct de situaþia sa financiara, sa plateasca depozitul datorat si exigibil si nu are perspective imediate de a putea sa o faca, instituie masura de administrare speciala.

Depozitele sunt garantate prin lege

 
Creantele institutiei de credit in faliment se recupereaza prin grija lichidatorului, in contul institutiei de credit, putand fi cesionate catre terti daca interesele procedurii de lichidare justifica o astfel de masura.

Fondul de garantare a depozitelor plateste compensatii deponentilor garantati in limita plafonului prevazut prin lege, actualmente 50.000 euro, echivalent in lei, pe deponent garantat persoana fizica sau juridica. Creantele deponentilor, altele decat cele platite de Fond, vor fi compensate din averea institutiei de credit in cadrul procedurii de administrare judiciara si procedurii de faliment.

Elena Iacob este senior associate la casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii