La retragerea sumelor inainte de scadenta, castigul oferit de un depozit este egal doar cu dobanda la vedere pentru perioada aferenta, iar uneori, nici macar cu atat. Certificatele de depozit permit insa clientilor sa inregistreze un castig chiar si in aceste situatii, daca rascumpararea are loc dupa cel putin 30 de zile de la constituire.
In principal, atunci cand se alege un produs de economisire, toata lumea judeca ofertele doar prin prisma ratelor de dobanda. In cazul in care sumele nu sunt retrase pana la scadenta, acest criteriu este corect. Insa, daca se doreste recuperarea banilor inainte de maturitate, castigul scontat initial ajunge sa fie mult mai mic, iar uneori chiar deloc.
Majoritatea bancilor platesc in astfel de situatii doar dobanda la vedere aferenta conturilor curente. La lei, nivelul acestor dobanzi poata urca pana la 0,75% la Banca Romaneasca, media pietei fiind insa de 0,25%. In schimb, dobanzile la euro sunt cuprinse 0,10-0,50% pe an, iar la cele la dolari – intre 0,10-0,90%.
La BCR, in cazul in care depozitul este lichidat inainte de scadenta, clientul beneficiaza de dobanda la vedere pentru intreaga perioada de valabilitate. La Raiffesen Bank, in schimb, pentru retragerile efectuate inainte de data scadentei se primesc sumele depuse fara dobanda.
Certificatele de depozit sunt mult mai flexibile din acest punct de vedere, deoarece permite clientilor sa incaseze dobanzi mai mari decat depozitele, in situatia rascumpararii anticipate. La BCR, certificatul de depozit cu discount poate fi vandut inainte de ziua rascumpararii la pretul cotat de banca in ziua respectiva. Titlul trebuie insa sa fie detinut cel putin o treime din perioada pe care a fost constituit pentru a obtine castig. Astfel, daca scadenta este peste 12 luni, durata de detinere trebuie sa fie de cel putin patru luni.
De asemenea, certificatele emise de Finansbank ofera posesorilor posibilitatea de a obtine castig si in cazul retragerii anticipate. Banca plateste 80% din dobanda aferenta pe perioada detinerii, daca certificatul a fost cumparat cu cel putin 30 de zile inainte.
Nu orice certificat de depozit permite insa ca posesorul sau sa iasa in castig din asemenea situatii. La Romexterra Bank, se bonifica doar dobanda de cont curent daca certificatul de depozit este rascumparat inainte de expirarea termenului. Si Alpha Bank plateste pentru certificatele de depozit cu cupoane doar dobanda de cont curent, daca se doreste rascumpararea banilor prematur. Avantajul in ultimul caz este ca certificatul contine mai multe cupoane, care se pot incasa separat. Pentru celelalte cupoane pastrate pana la scadenta, banca plateste dobanda la termen. Fiecare certificat este emis pentru o singura valuta si contine un numar de 16 cupoane valorice. Totodata, banii pot fi rascumparati in orice valuta, chiar daca aceasta difera de moneda in care a fost constituit certificatul.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News