top banner

Mai bine actionar la banca decat deponent

21 Februarie 2007 | Autor: Marius Serban

Un deponent ar fi castigat anul trecut de doua ori mai mult daca ar fi investit banii in actiunii BRD decat daca ar fi constituit un depozit la aceeasi banca. In ultimii cinci ani, BRD a inregistrat o crestere medie a profitului net de 16%, iar in ultimii sase ani, valoarea bancii s-a majorat de aproape zece ori.
 
Cei care au ales sa faca un depozit la BRD au castigat anul trecut 6-7%, in functie de maturitatea aleasa. Daca ar fi investit banii la bursa cumparand actiuni ale bancii ar fi castigat de doua ori mai mult. Bineinteles, diferenta de risc este uriasa : dobanda la depozit este garantata, pe cand plasamentul la bursa poate genera chiar pierderi.
 
In ultimul an, titlurile BRD au crescut cu peste 15%. Banca este evaluata acum pe bursa la 4,5 miliarde euro. Evolutia a fost sustinuta atat de conjunctura favorabila pe care bursa romaneasca o traverseaza, dar si de rezultale financiare bune obtinute de banca.
 
Capitalizarea bursiera BRD - milioane euro
ian. 2001

435

dec. 2001

279

dec. 2002

524

dec. 2003

675

dec. 2004

1.311

dec. 2005

2.596

dec. 2006

3.812

feb. 2007

4.479

Profitul net realizat de BRD anul trecut s-a situat la 656 milioane lei, cu 19% mai mult decat in 2005. La nivelul veniturilor, s-a observat o crestere mai rapida a comisioanelor, care contribuie acum in proportie de 36% la venitul net bancar. Introducerea unor produse de creditare cu comisioane lunare poate avea asadar si consecinte pozitive. Chiar daca acestea nu sunt indragite prea mult de clienti, ele sunt insa pe placul actionarilor. In plus, cresterea profitului a fost sustinuta si de nivelul mic al riscului. Creditele neperformante reprezentau la finalul anului trecut doar 0,35% din angajamentele asumate de banca, fata de 1%, cat se inregistra in decembrie 2005.
 
Totalul creditelor a depasit la finele anului trecut 18,7 miliarde lei, din care 50% sunt imprumuturi pentru persoane fizice. Pe acest segment, banca detine acum o cota de piata de 22,7%, fata de 18,3% cat era in 2005. Imprumuturile pentru populatie au crescut anul trecut cu 113%. In totalul creditelor acordate persoanelor fizice, 75% sunt credite de consum si 25% - credite imobiliare. In ceea ce priveste depozitele constituite de populatie, cota de piata a bancii a crescut mult mai lent (de la 16,3% la 16,8%).
 
Daca pentru un deponent, criteriul de baza il reprezinta rata dobanzii, pentru actionar, cuvantul magic este rentabilitatea capitalurilor proprii, pe scurt ROE. Aceasta s-a situat anul trecut la 35,9% la BRD, in timp ce media acestui indicator pe ansamblul sistemului bancar a fost aproape de 15%.
 
Pentru acest an, presedintele BRD Patrick Gelin se asteapta la o crestere similara cu cea din 2006. Cheltuielile generale ale bancii se asteapta sa aiba un nivel mai ridicat deoarece anul trecut s-au deschis foarte multe unitati. Reteaua BRD a crescut cu 274 de agentii, ajungand la 600 de unitati. Conducerea bancii estimeaza ca noile agentii vor deveni profitabile in 2008. In schimb, reteaua bancii nu va mai creste atat de rapid in acest an, fiind posibila deschiderea de 70-80 de unitati noi.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii