Un studiu Colliers releva faptul ca mai putin de 10% din dezvoltatorii care au solicitat un credit de la banca in 2010 au si primit finantarea necesara. Motivele pentru care nu s-au calificat au fost conditiile restrictive impuse de catre banci si asteptarile dezvoltatorilor de a beneficia de conditii similare cu cele din anii precedenti crizei.
Printre cerintele bancilor s-au regasit: existenta unei contributii proprii a dezvoltatorului intre 50% si 80% din valoarea totala a costurilor de constructii, dar si asigurarea unui procent de preinchirieri de 70-80%.
“Cu toate acestea, acolo unde exista dezvoltari imobiliare in conditii favorabile cerintele de mai sus pot fi partial negociate in special in provincie, unde inca exista cerere pentru cladiri de birouri sau sunt in curs proiecte ale companiilor cu experienta in aceasta piata, care beneficiaza de sustinere financiara”, au precizat analistii Colliers.
Pe de alta parte, marjele dobanzilor oferite de banci sunt intre 4% si 6% peste Euribor, mult mai mari decat cele inregistrate inainte de criza financiara, intre 1% si 2%.
Bancile se orienteaza catre proiecte mici si clinici
Bancile s-au orientat catre proiecte imobiliare de mici dimensiuni, cu bugete de dezvoltare intre 3 si 10 milioane euro si catre clinici medicale.
“In urma studiului efectuat, desi estimam o crestere a interesului pentru finantari de spatii comerciale de tip Food, Do It Yourself, Discount, s-a remarcat in mod surprinzator faptul ca bancile au avut preferinte uniforme pentru proiecte cu destinatii diferite: cladiri de birouri, dezvoltari comerciale, hoteluri, cat si cladiri rezidentiale”, au precizat reprezentantii Colliers.
In functie de segmentul finantat, s-a remarcat o atentie sporita pentru sectorul de sanatate. De asemenea, conform studiului, un volum crescand al cererilor de refinantare s-a inregistrat pentru proiectele aflate in dificultate, posibila cerere fiind asteptata mai ales din partea acelor proiecte in care deja exista o finantare pentru terenurile aferente.
“In aceste conditii, este putin probabil ca partea a doua a anului 2010 sa inregistreze o tendinta de crestere. Totusi, avand in vedere numarul mare de proiecte care ar putea sa indeplineasca conditiile solicitate de catre bancile finantatoare, cat si posibilitatea ca entitatile bancare sa accepte si sa se adapteze la conditiile pietei, credem ca este posibil ca piata sa inregistreze o schimbare pozitiva incepand cu 2011”, este concluzia trasa de autorii studiului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News