top banner

Actiunile de despagubire colectiva au reguli noi in toata UE

13 Iunie 2013 | Autor: Marius Serban

Comisia Europeana a emis o recomandare pentru instituirea in fiecare stat membru a actiunilor de despagubire colectiva. Aceste masuri permit ca mai multe dispute sa fie solutionate rapid si fara costuri prohibitive intr-un singur proces. Recomandarea trebuie pusa in aplicare, in maxim 2 ani.
Recomandarea Comisiei stabileste cateva reguli de baza pe care actiunile de despagubire colectiva trebuie sa le respecte in fiecare stat membru. Aceste actiunile sunt extrem de utile atunci cand foarte multe persoane sunt prejudiciate, prin aceeasi practica ilegala. Printr-un singur proces in instanta vor fi rezolvate toate reclamatiile aparute.
Masurile adoptate de Comisie urmaresc sa evite procesele abuzive, fiind introduse o serie de masuri de siguranta. Principiile de baza sunt urmatoarele:
  • participarea unei persoane intr-o actiune colectiva se face in urma solicitarii acesteia si nu prin includerea automata a tuturor persoanelor prejudiciate;
  • actiunile colective trebuie sa fie accesibile in diverse domenii, unde directivele europene confera drepturi consumatorilor si intreprinzatorilor, cum ar fi protectia consumatorilor, concurenta, protectia mediului, servicii financiare sau protectia datelor personale;
  • autoritatile trebuie sa impuna proceduri pentru a nu incuraja actiunile abuzive, cum ar fi verificarea inca din fazele de inceput, daca exista motive intemeiate care sa justifice o astfel de actiune.;
  • Comisia recomanda garantii procedurale care sa asigure ca nu exista elemente care pot incuraja recursul abuziv la sistemele de actiune colectiva, iar entitatile care ii reprezinta pe reclamanti nu trebuie sa aiba scop lucrativ, pentru a se asigura ca acestea urmaresc exclusiv interesul persoanelor afectate. In plus, trebuie interzise onorariile ca procent din valoarea compensatiilor sau a daunelor punitive.
“Invitam toate statele membre ale UE sa ofera consumatorilor din UE instrumente necesare pentru ca acestia sa isi poata asigura respectarea drepturilor si sa fie despagubiti pentru prejudiciul cauzat de actele de incalcare a dreptului UE”, a precizat comisarul pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg.
Recomandarea Comisiei vine intr-un moment in care salile de judecata de la noi sunt asaltate de procese, initiate de consumatori impotriva bancilor. Reclamatiile vizeaza tocmai incalcarea directivei europene privind clauzele abuzive. Majoritatea proceselor sunt insa individuale, ceea ce consuma resurse financiare importante din partea consumatorilor.
Una din masurile luate pentru eliminarea tuturor clauzelor abuzive este in prezent blocata de la aplicare de catre guvern. In 2012, legea a fost modificata pentru a permite eliminarea unei clauze din toate contractele in derulare, daca o instanta a stabilit ca este abuziva acea clauza intr-un singur proces.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul