top banner

Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

27 Aprilie 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

Ordonanta de urgenta  nr. 37/2020, adoptata de Guvern la sfarsitul lunii martie, prevede ca bancile si IFN-urile vor amana plata ratelor pentru toti clientii persoane fizice afectati de reducerea veniturilor in urma declansarii pandemiei, pentru asta fiind necesara o simpla declaratie pe proprie raspundere

Pentru PFA si profesiile liberale, amanarea ratelor va fi aprobata de banci daca activitatea solicitantilor a fost intrerupta total sau partial ca efect al deciziilor emise de autoritati pe perioada starii de urgenta, iar pentru celelalte firme, bancile pot aproba amanarea de la plata ratelor daca solicitantii detin certificatul de situatii de urgenta, emis de Ministerul Economiei. De prevederile ordonantei beneficiaza si firmele care au in derulare contracte de leasing, precum si cele care s-au imprumutat de la IFN-uri.


Ce trebuie sa faca debitorii persoane fizice cu credite ipotecare?

 Debitorul opteaza pentru suspendarea de la plata ratelor scadente (reprezentand rate de capital, dobânzi si comisioane) in urmatoarele conditii:
- perioada de suspendare este cuprinsa intre o luna si 9 luni, fara a putea depasi data de 31 decembrie 2020
- solicitarea se face o singura data si poate fi transmisa catre banca pana pe 15 mai 2020. 
- dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta. Plata de catre debitor a dobanzii aferente perioadei de suspendare se va face esalonat, incepând cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de suspendare, în 60 de rate lunare egale, fara perceperea de dobânda. 
- statul garanteaza plata dobanzilor amanate (prin intermediul FNGCIMM) 
- nu pot solicita amanarea ratelor decat debitorii care nu au restante la data depunerii cererii de amanare.

Ce se intampla cu creditele de nevoi personale?

Amanarea ratelor opereaza si pentru creditele de nevoi personale dar nu si pentru alte tipuri de credite (nu si pentru cele aferente cardurilor de credit, de exemplu, sau pentru descoperitul de cont aferent cardurilor de debit) insa in acest caz dobânda se va adauga la soldul existent, iar capitalul astfel majorat se plateste esalonat pana la noua scadenta a creditelor. 

In graficul de rambursare refacut dupa acordarea facilitatii de suspendare a obligatiei de plata, se va mentine rata de dobanda la nivelul prevazut in contract.

Ce se poate schimba prin legile adoptate de Parlament

Daca Curtea Constitutionala va valida legile votate de Parlament, orice debitor va putea sa depuna o cerere de amanare de la plata ratelor, indiferent daca a fost afectat sau nu de efectele pandemiei (firmele se califica insa doar dupa o scadere a veniturilor de minim 15%), iar dobanzile si comisioane amanate la plata nu vor fi achitate in perioada suspendarii, urmand ca graficul de rambursare sa se reia cel mai tarziu la inceputul anului viitor, ca si cum suspendarea ratelor nu ar fi existat. 

In plus, dispare garantia de stat acordata bancilori incazul in care dobanzile amanate nu vor mai fi platitte de catre debitori. S-a eliminat si conditia ca solicitantii sa fie cu plata ratelor la zi iar scadenta poate fi impinsa si dincolo de limita de varsta prevazuta in contract. In fine, executarile silite, inclusiv popririle,vor fi suspendate pana la sfarsitul anului 2020 in varianta trecuta prin Parlament

Avalansa de cereri de amanare

Potrivit Asociatiei Romane a Bancilor, aproximativ 260.000 clienti persoane fizice si pana in 10.000 de companii au depus pana in 23 aprilie solicitari de suspendare a platii ratelor, ceea ce reprezinta 17% dintre creditele acordate persoanelor fizice si sub 10% din totalul creditelor accesate de persoanele juridice. 

Banca Transilvania, cea mai mare banca locala, a anuntat ca numarul solicitarilor de amanare a ratelor la credite a ajuns la circa 35.800, iar dintre acestea au fost examinate deja 20.226, 95% dintre ele primind aviz favorabil. Peste 20.000 de clienti ai BCR au depus cereri de amanare la plata ratelor bancare, iar oficialii bancii estimeaza ca numarul cererilor respinse nu va depasi 1-2%. 

Raiffeisen Bank a anuntat ca a amanat deja plata ratelor a peste 25.000 de clienti persoane fizice, multe solicitari in acest sens venind din partea celor care aveau deja in contracte prinsa posibilitatea amanarii ratelor pentru 3 luni. 

De mentionat, in context, ca unele banci aveau deja propriile programe de amanare la plata ratelor pe motiv de dificultati financiare ale debitorilor la momentul adoptarii OUG 37. Unele au mentionat, prin intermediul comunicatelor de presa, caurmeaza sa le inlocuiasca cu prevederile ordonantei emise de Guvern, insa nu este clar in ce masura este legala aceasta inlocuire, pentru cererile depuse inainte de intrarea in vigoare a OUG 37/2020. 

Paginile web ale bancilor pentru amanarea ratelor

Conso.ro va prezinta linkurile unde puteti depune cererile de amanare a platii ratelor sau unde se pot afla detalii despre modul in care vor fi trimise acestea:

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul