In 2012, pe piata imobiliara au avut loc 750.000 de tranzactii, mai multe decat in 2007, conform datelor ANCPI citate de Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI). In plus, reprezentantii asociatiei considera ca in prezent, piata imobiliara nu ar fi sustinuta de programul Prima Casa, iar incheierea acestuia nu va bloca tranzactiile.
Numarul tranzactiilor cu imobile l-a depasit anul trecut cu 50.000 pe cel inregistrat in plin boom imobiliar, in 2007, indicand o revenire puternica a pietei imobiliare.
Datele sunt furnizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate, fiind citate de ABI in cadrul Forumului IMM organizat la Romexpo.
De mentionat ca in 2009-2011, nivelul tranzactiilor scazuse brusc la jumatate, respectiv la aproximativ 350.000.
Preturile s-au injumatatit in ultimii 4 ani
Chiar daca numarul tranzactiilor creste catre noi maxime anuale, nu se mai poate vorbi despre o bula imobiliara. Preturile imobilelor au ramas pe o panta de scadere si in 2012, iar la inceputul anului curent s-au situat la jumatate din nivelul de acum 4 ani.
Astfel, pretul mediu solicitat pentru o garsoniera din Bucuresti este de 33.000 euro iar pentru un apartament cu 2 camere este de aproximativ 53.000 euro, conform datelor ABI.
Pretul unui apartament cu 3 camere este de aproximativ 72.000 euro, iar al unui apartament cu 4 camere de 96.000 euro.
ABI: Incheierea programului Prima Casa nu ar bloca piata
Dinamica pietei imobiliare nu este insa sustinuta de programul Prima Casa, considera brokerii imobiliari care, mai mult, ar prefera ca statul sa nu mai intervina pe aceasta zona.
“Ar fi cazul ca statul sa isi ia mana de pe zona imobiliara. Daca s-ar incheia programul Prima Casa ar exista 1-2 luni in care clientii ar sta in expectativa dar apoi tranzactiile s-ar relua. Cei care au avut de vanzare urgent in perioada de criza un imobil, l-au vandut deja, acum vanzatorii asteapta pana gasesc un cumparator care sa le accepte pretul”, a precizat Dragos Vilceanu, presedintele ABI.
Acest lucru inseamna ca si sansa ca preturile sa mai scada este destul de mica, atata vreme cat vanzatorii nu se grabesc sa isi vanda casele.
In plus, Vilceanu nu considera ca piata imobiliara ar suferi o scadere suplimentara pe zona preturilor deoarece bancile au si alte produse care sa compenseze Prima Casa.
“Singurul avantaj al programului este avansul redus de 5%, dar acest lucru face ca cei care cumpara sa nu se gandeasca pe termen lung. Practic, poti sa iei o casa aproape fara nicio contributie proprie”, a precizat Vilceanu.
Cifrele spun o alta poveste despre Prima Casa
Pentru ca piata imobiliara sa ramane la fel de dinamica si in lipsa programului Prima Casa, tranzactiile ar trebui sa se bazeze in mare parte pe finantari din alte surse decat creditul bancar.
Astea deoarece datele BNR indica faptul ca
programul Prima Casa, si nu creditul ipotecar standard, a sustinut creditarea pe zona imobiliara in 2012.
Astfel, soldul creditelor pentru locuinta a urcat cu doar 3,6 miliarde lei aul trecut, crestere provenita din plusul adus de noile credite din care se scad rambursarilor partiale sau integrale ale imprumuturilor acordate in trecut.
Datele FNGCIMM indica faptul ca in 2012 s-au acordat 26.000 de garantii iar valoarea medie a unui credit in cadrul programului Prima Casa a fost de 39.400 euro. Acest lucru se traduce printr-o valoare totala a creditelor acordate de 4,6 miliarde lei.
Iar, oricat de variate ar fi ofertele de creditare ale bancilor si oricat de jos ar ajungecosturile, avansul minim de 25% la creditele in euro si 15% la cele in lei este impus de BNR si va ramane in continuare principalul impediment in accesarea unui imprumut ipotecar.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News