top banner

ARB solicita presedintelui sa sesizeze CCR pe Darea in plata

20 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Bancile fac presiuni la Administratia Prezidentiala sa trimita Legea privind darea in plata la Curtea Constitutionala a Romaniei, dupa ce premierul Dacian Ciolos a declarat ca nu intentioneaza se sesizeze Curtea pe acest act normativ. Asociatia Romana a Bancilor a trimis presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare in acest sens.
Documentul a fost transmis si Biroului permanent al Camerei Deputatilor spre informare. In scrisoare, reprezentantii bancilor ii solicita presedintelui ca, in virtutea prerogativelor pe care le are, sa sesizeze Curtea Constitutionala, mentionand ca la baza acestui demers stau numeroase argumente, "in sensul ca legea, in forma adoptata, aduce atingere drepturilor constitutionale ale tuturor institutiilor de credit si membre ale ARB".
Bancile revin si in scrisoare cu aceleasi argumente pe care le-au folosit pe intregul parcurs al actului normativ: legea este incompatibila cu Constitutia, incalca principiul neretroactivitatii, principiul previzibilitatii si accesibilitatii normei legale.
Comunitatea bancara mai precizeaza ca, prin schimbarea bunului din garantie ca mijloc de plata cu efect liberatoriu, va trebui verificat daca nu se incalca principiul securitatii juridice, aspect sanctionat in repetate randuri de Curtea de Justitie a Comunitatii Europene.
Legea se afla la secretariatul Camerei Deputatilor
Demersul ARB vine dupa ce premierul Dacian Ciolos a declarat ca nu intentioneaza sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la Legea darii in plata. Anuntul a fost postat de premier pe pagina de Facebook, raspunzand la o intrebare adresata de un debitor in franci elvetieni.  "Nu, nu intentionez sa contest aceasta lege", a comentat Dacian Ciolos.
Legea privid darea in plata se afla la secretariatul Camerei Deputatilor, pe parcursul acestei saptamani, perioada in care poate fi contestata la Curtea Constitutionala a Romaniei. In urmatoarele zile, actul normativ va fi trimis la Presedintie spre promulgare. Presedintele nu o mai poate restrimite in Parlament, avand in vedere ca nu poate cere reexaminarea unui act normativ decat odata.
Actul normativ a fost adoptat saptamana trecuta de Parlament cu cateva amendamente fata de forma initiala, care a fost retrimisa in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis la finalul anului trecut. Astfel, a fost introdus un plafon de 250.000 de euro (valoarea creditului la contractare), sub care debitorii pot alege sa dea casa bancii pentru a scapa complet de datorie, programul Prima Casa a fost eliminat de sub efectul legii, iar de noile reglementari vor beneficia si debitorii deja executati silit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul