top banner

ASF a avizat componenta Colegiului SAL-IFN

14 Aprilie 2016 | Autor: Conso

ASF a avizat Componenta Colegiului de Coordonare al Entitatii SAL-FIN, care va fi responsabil cu stabilirea cadrului necesar pentru solutionarea aternativa a litigiilor dintre clienti si entitatile supravegheate de ASF. Colegiul este format din cinci membri, doi de la ASF, unul de la ANPC si doi din partea asociatiilor pietelor/consumatorilor.
Din partea ASF, din Colegiu vor face parte Claudiu Stanescu, director in cadrul Directiei Financiar-Administrative si Oana Cazan, consilier juridic la Serviciul Petitii din Directia Protectia Consumatorilor.
Consumatorii vor fi reprezentati in Colegiu de Alin Iacob (presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare - AURSF), iar Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) de Paul Anghel, director general in cadrul institutiei.
Al cincilea membru al Colegiului va fi reprezentantul industriei financiare - Radu Toia (director executiv al Asociatiei Administratorilor de Fonduri).
Atributiile celor cinci membri ai Colegiului vor fi de natura administrativa, ei nefiind implicati direct in procesele de solutionare a litigiilor.
Regulamentul de functionare a fost trimis la Monitorul Oficial
Totodata, ASF a transmis la Monitorul Oficial, pentru publicare, “Regulamentul privind organizarea si functionarea Entitatii de Solutionare Altenativa a Litigiilor (SAL-FIN) in domeniul financiar non-bancar”.
ASF a infiintat aceasta Entitate pentru Solutionarea Alternativa a Litigiilor din domeniul non-bancar in urma transpunerii in legislatia nationala a unei Directive Europene care impune aceste solutii pentru consumatori, prin Ordonanta de Guvern 38/2015.
Entitatea urmeaza sa functioneze exclusiv in cadrul ASF. Pentru solutionarea unui litigiu cu o companie din domeniile supravegheate de ASF, consumatorul trebuie sa-si exprime aceasta optiune in mod voluntar, in scris, direct la sediul SAL-FIN, prin posta sau prin mijloace electronice de comunicare.
Insa, consumatorii pot supune litigiul procedurilor SAL administrate de SAL-FIN daca fac dovada ca, in prealabil, au incercat sa solutioneze litigiul direct cu comerciantul in cauza. Finantarea centrului este asigurata de ASF, iar pentru consumator procedura este gratuita.
Clientii de asigurari, pensii private sau piata de capital se vor putea adresa Entitatii
Pana in prezent, cele mai multe reclamatii au venit la ASF din piata asigurarilor. In 2015, au fost primite peste 16.000 de petitii din partea clientilor de asigurari, ceea ce reprezinta aproape 95% din reclamatiile primite de Autoritate.
Dupa ce aceasta entitate va deveni operationala, consumatorii vor putea alege daca vor merge pe varianta unei petitii sau daca incearca o solutionare alternativa. Ca si in cazul SAL-ului bancar, clientul va avea la dispozitie doua variante: o solutie propusa sau una impusa.
In cazul petitiei, ASF poate verifica respectarea cadrului legal fara a impune solutii, insa poate demara controale  la firmele reclamate si le poate sanctiona in cazul in care descopera nereguli.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul