top banner

Bancherii descopera beneficiile insolventei personale

18 Februarie 2016 | Autor: Conso

Bancile din Romania descopera beneficiile Legii privind insolventa persoanelor fizice dupa multi ani de lupta asidua impotriva acestui act normativ. In plin proces de reexaminare a Legii privind darea in plata, bancherii propun devansarea termenului de intrare in vigoare a insolventei personale, prezentand avantajele acesteia pentru consumatori. 
”Comunitatea bancara din Romania considera ca se impune devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice. Avantajul major al Legii privind procedura insolventei persoanelor fizice fata de Legea privind darea in plata este ca dupa insolventa, debitorul persoana fizica de buna credinta poate ramane in posesia bunului imobil care este adus in garantie, pe cand darea in plata inseamna pierderea locuintei de familie/terenului”, se arata intr-un document transmis de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) impreuna cu Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) care contine propunerile de modificare pentru Legea darii in plata.
In primul rand, merita mentionat faptul ca amanarea aplicarii insolventei personale cu un an a fost amanata de catre Guvern la finalul anului trecut, moment in care bancile nu au parut a avea nimic impotriva deciziei. Mai mult, amanarea a fost motivata prin faptul ca nu au fost indeplinite procedurile necesare pentru implementarea Legii in cele sase luni de la publicarea actului normativ (la finalul lunii iunie 2015) pana la momentul in care trebuia sa intre in vigoare (finalul anului 2015).
In urma cu un an, ARB speria debitorii cu ”arestarea” veniturilor in cazul insolventei
Pe de alta parte, bancherii au criticat actul normativ pana in momentul adoptarii. Presedintele nexecutiv al ARB, Florin Danescu avertiza, in urma cu aproape un an, aplicarea Legii va costa bancile 3,5 miliarde de lei si va determina si clientii corecti sa nu mai plateasca ratele asteptand "beneficiile" insolventei. Mai mult, la momentul repspectiv, bancherul citat sustinea ca, din experienta altor tari, reiese ca insolventa aduce mai multe dezavantaje decat avantaje.
”Aceasta masura a insolventei persoanelor fizice, ca in orice tara, este un instrument acut pentru persoanele fizice. Tot bugetul tau este controlat si hotarat de altcineva. Simplul fapt ca vrei sa mergi la un teatru va fi decis de administratorul judiciar”, a mai nspus Danescu la acea vreme.
Oare ce i-a determinat pe bancheri sa se razgandeasca intr-un timp atat de scurt si sa considere ca Legea avantajeaza, de fapt, debitorii?
Bancherii au facut presiuni si la FMI impotriva insolventei personale
Insa problema bancilor cu aceasta Lege este mult mai veche. Inca din 2009 cand au aparut problemele clientilor cu plata ratelor si o serie de initiative legislative in acest sens, bancile au trimis in lupta toate argumentele posibile pentru ca o astfel de lege sa nu apara. Ele au facut lobby la BNR, la institutiile statului chiar si la FMI.
De asemenea, in cadrul dezbaterilor din Parlament pe marginea acestei initiative legislative, bancile au prezentat de fiecare data scenarii catastrofice in eventualitatea implementarii unui astfel de act normativ.
Insa, aceste scenarii nu numai ca nu s-au adeverit, dar asistam la o schimbare de pozitie din partea bancilor in ceea ce priveste oportunitatea insolventei personale. In aceasta situatie, este posibil ca, peste un timp, bancherii sa descopere si beneficiile Legii darii in plata!

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul