top banner

Bancherii isi pun cenusa in cap pentru a-si spala imaginea

03 Martie 2016 | Autor: Conso

Bancile fac eforturi imense in aceasta perioada pentru a capata sustinatori in disputa privind darea in plata. Constiente fiind ca au pierdut batalia cu publicul, apeleaza acum la mediul de business si la membrii societatii care inca nu sunt impotriva lor pentru a le sprijini in demersul lor impotriva darii in plata.
Intr-o intalnire cu presa la care au participat nu mai putin de 10 presedinti de banci, moment nemaintalnit de cativa ani buni, fapt remarcat chiar de presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, care a punctat astfel carentele de comunicare ale bancherilor, acestia au incercat sa ajunga la urechile clientilor lor care de multa vreme refuza sa ii mai asculte, indiferent de argumentele aduse.
Au admis ca pot face mai mult in cazurile sociale, au promis un tratament unitar pentru acei clienti care nu isi mai pot plati ratele, au recunoscut ca nu au investit destul in educatia financiara a clientilor lor.
Bancherii promit solutii standard pentru cazurile sociale
"Nu am negat niciodata si suntem primii care recunoastem ca exista un client reprezentat de cazuri sociale, exista un client reprezentat de oameni care, din diverse motive, nu mai pot sa  mai plateasca rata la credit, cazuri sociale pentru care sistemul bancar trebuie sa vina cu o solutie. De fapt, la nivelul fiecarei banci, aceste cazuri sociale sunt adresate si in prezent pe tot ce inseamna istoric, portofoliu de credit. Se poate face mai mult pe acest subiect? In mod cert, da! Putem sa venim cu criterii de identificare a acestor cazuri sociale, putem sa venim cu abordari punctuale, putem sa venim cu abordari la nivel de sistem, putem sa oferim o garantie clientului care intra intr-un astfel de caz social ca situatia sa va fi tratata cu anumite standarde de corectitudine la nivelul industriei. Dar acest lucru nu se poate face decat pe baza de dialog si de aplicare pe fiecare caz in parte", a mai spus Oprescu.
Dar tocmai faptul ca bancile nu s-au aplecat cu seriozitate asupra acestor cazuri a dus la actualul conflict dintre clienti si banci, conflict pe care bancile inca incearca sa il minimizeze.
Oprescu: Trebuie sa investim mai mult in educatia financiara a clientilor
Bancherii si-au recunoscut si incapacitatea de a comunica cu publicul si de a face clientii, persoane fizice, sa inteleaga mecanismul si riscul unui credit.
„Vina noastra principala in toata aceasta perioada este ca poate nu am reusit sa ne facem intelesi si asta poate este o carenta din punct de vedere al modului in care noi am stiut sa investim in educatia financiara a clientilor nostri. Acest lucru ar trebui sa se schimbe. O sa facem eforturi in aceasta directie", a subliniat seful ARB.
Insa, voalat, reprezentantii bancilor au trecut si la avertismente si au cerut ajutorul celorlalte industrii care ar putea fi afectate de darea in plata: brokerii imobiliari, firmele de constructii, antreprenorii, retailer-ii si asa mai departe. „Intrebati-i voi care ar fi efectele”, s-a adresat Oprescu jurnalistilor.
Efectele darii in plata pentru banci: inasprirea conditiilor pentru viitorii clienti
El a tinut sa reaminteasca efectele pe care bancile le vad asupra societatii prin darea in plata: case date la banci, scoase pe piata, preturile in scadere si accesul greu, daca nu imposibil, al viitorilor clienti la credite in viitor.
Mai mult, bancherii spun ca pierderile societatii romanesti ar fi mult mai mari decat ale bancilor, care le pot suporta.
Presedintele Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, Steven Van Groningen a adus in discutie si deteriorarea imaginii Romaniei pe plan international. „Daca aratam ca dreptul de proprietate nu este respectat, impactul va fi mult mai mare pentru Romania decat pentru sistemul bancar", a spus van Groningen.
El a sustinut si ca legea trebuie sa defineasca foarte clar cazul social pentru ca introducerea plafonului de 150.000 de euro este un pas inainte dar "nu ne putem opri aici".
Prima Casa poate ramane in lege, dar cu schimbarea legislatiei
In ceea ce priveste creditele acordate prin Prima Casa, o solutie ca acestea sa poata intra sub incidenta legii iar bancile sa fie in continuare interesate sa le acorde ar fi modificarea legislatiei in domeniu, astfel incat garantia statului sa ramana valabila chiar si in conditiile darii in plata, a explicat presedintele Bancii Comerciale Romane, Sergiu Manea.
El a mai spus ca interesul clientilor pentru acest program este evident, avand in vedere ca cererile de astfel de credite au crescut de cinci ori din noiembrie 2015 pana in ianuarie 2016.
Dar nu trebuie neglijat nici interesul bancilor, avand in vedere ca toate s-au inscris in programul Prima Casa 2016, asa cum a precizat presedintele CEC Bank, Radu Ghetea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul