top banner

Bancile dau inapoi cu avansul la ipotecare

28 Iunie 2016 | Autor: Conso

Bula avansului la creditele ipotecare standard incepe sa se dezumfle. BRD-Groupe Societe Generale, a doua cea mai mare banca din sistem, anunta ca analizeaza posibilitatea de a reduce avansul la creditele ipotecare standard, dupa ce abia l-a majorat la 35% in urma cu mai putin de doua luni.
„Analizam posibilitatea de a reduce avansul. Vrem sa vedem unde ne-am putea pozitiona cu avansul pentru ca un credit ipotecar sa fie suportat de clienti, iar noi sa ne putem acoperi riscul de a primi casa sau terenul inapoi. Este o analiza fina, trebuie sa identificam foarte bine tipologia clientului inainte de a lua o decizie”, a declarat Gheorghe Marinel, vicepresedinte retail BRD-Groupe Societe Generale, in cadrul unei conferinte de specialitate.
Aceste declaratii ridica un semn de intrebare cu privire la calculele sau ratiunile care au stat la baza majorarii avansului de catre banca in urma cu mai putin de doua luni.
BRD a anuntat majorarea avansului pentru creditele ipotecare standard dupa promulgarea Legii privind darea in plata de catre presedintele Klaus Iohannis si publicarea sa in Monitorul Oficial. Banca a introdus, cu aceasta ocazie, oferta diferentiata, cu avans mai mic pentru credite de peste 250.000 de euro, plafonul peste care nu se aplica darea in plata.
Potrivit unui anunt plasat la vremea respectiva pe site-ul bancii, valoarea maxima finantata din valoarea imobilelor aduse in garantie poate fi de 65%, pentru creditele acordate in lei, a caror valoare este mai mica de 250.000 de euro (echivalent in lei), sau  85%, pentru creditele acordate in lei, a caror valoare este mai mare de 250.000 de euro (echivalent in lei).
Asta inseamna ca avansul pentru creditele in lei cu valoarea sub plafonul de 250.000 de euro, va fi de 35%, iar pentru cele peste aceasta suma, avansul va fi de 15%.
Bancile au majorat diferentiat avansul pentru ipotecare
Bancile au majorat in bloc avansul pentru creditele ipotecare clasice, unele chiar inainte de aprobarea Legii privind darea in plata in Parlament, pe motiv ca riscul de dare in plata le va creste costurile.
Cele mai rapide banci, si printre cele mai agresive in ceea ce priveste majorarea avansului, au fost Raiffeisen Bank, cu 35% la lei si 40% la valuta, si Bancpost, cu 33% la lei si 43% la valuta.
La polul opus, din ambele puncte de vedere, se afla Banca Transilvania, care a anunta, ca si BRD, o oferta diferentiata, chiar in ziua in care Legea a intrat in vigoare. Insa banca a majorat avansul de la la 15% la 20% pentru solicitantii de credit care isi cumpara pentru prima data o casa, cu conditia ca valoarea creditului in lei sa nu depaseasca 125.000 echivalent euro.
Pentru cei care nu se incadreaza in aceste conditii, adica nu sunt la prima locuinta, sau suma depaseste 125.000 de euro, avansul pentru un credit in lei va fi de 25%, mentioneaza banca.
Pentru celelalte categorii de credite, in functie de moneda si tipul garantiei, avansul poate ajunge la 35%, anunta banca la jumatatea lunii mai.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul