Tendinta de scadere a costurilor aferente creditelor destinate populatiei nu s-a mentinut decat pana spre jumatatea anului trecut. La finalul lui 2012, dobanzile s-au reintors pe crestere.
Anul 2012 a inceput sub auspicii bune si o parte din banci au redus aproape constant costurile aferente creditelor destinate populatiei, atat in cazul variantei in lei cat si in euro.
Astfel, conform datelor Conso.ro, nivelul mediul al
Dobanzii Anuale Efective (DAE) in cazul creditelor imobiliare a scazut de la 11,1% pana la 10,1% in numai 3 luni.
La creditele imobiliare in euro, scaderea a fost mai lenta si abia in luna septembrie, DAE mediu scazuse cu 1 procent, de la 7,8% la 6,7%.
Finalul anului a reintors situatia aproape de punctul de plecare iar costurile au revenit la 11% la lei si 7% la euro.
O evolutie similara s-a intalnit si la creditele de consum. DAE mediu in cazul creditelor de nevoi personale in lei scazuse in vara la 17,8%, de la 20,1% la inceputul anului. In prezent, costurile au revenit pe crestere si au atins un nivel mediu de 18,4%.
Pe langa o scadere a dobanzilor si comisioanelor care pare sa fie limitata, bancile si-au restrans si oferta de credite. Astfel, creditele in euro au fost eliminate oficial din portofoliul de produse de BCR si ING Bank, in timp ce restul bancilor au adoptat o politica mai restrictiva de acordare a acestora, parte impusa de noi regulamente BNR.
La aceasta restrictivitate se adauga si stagnarea politicii monetare adoptate de BNR. Astfel, dobanda de politica monetara a fost redusa doar marginal, fiind mentinuta din luna martie la nivelul de 5,25%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News