top banner

Bancile obtin din nou profituri din creditarea populatiei

11 Noiembrie 2015 | Autor: Conso

Bancile anunta profituri importante pe primele noua luni ale acestui an, dupa ce ani de-a randul s-au plans de pierderi. Totusi, institutiile raman reticente la risc, avand in vedere ca cele mai mari cresteri provin, si in acest an, din creditele Prima Casa, care beneficiaza de garantia statului in proportie de 50%.
La finalul anului trecut, sistemul bancar a anuntat pierderi, cumulate, de un miliard de euro, insa acest rezultat a fost marcat si de scoaterea in afara bilanturilor a creditelor neperformante nerecuperabile.
Astfel, mai curate si mai ”deshise catre clienti”, cum se auto-declara, bancile se avanta din nou in creditare, de data aceasta in lei, evitand riscul valutar, insa la dobanzi care se afla la minime istorice.
Crestere de 48% pe Prima Casa la BCR
Banca Comerciala Romana (BCR) a raportat, la finalul primelor noua luni din acesta an, un profit net de 904,3 milioane de lei, dupa pierderi in perioada similara a anului trecut.
In perioada mentionata, au crescut semnificativ creditele in lei. Pe partea de retail, creditele garantate au avut un avans de 17%, in cadrul carora vanzarile de noi de credite Prima Casa au inregistrat o crestere anuala de 48%. In acelasi  timp, volumul de credite de nevoi personale a crescut cu 11% anual. Pe segmentul companii, doar la IMM-uri s-a înregistrat o crestere a creditarii, si aceea modesta, de 1,7%.
Pe de alta parte, insa, desi creditele neperformante au scazut de la 26,5% in septembrie 2014, raman la un nivel ridicat, de 22,2% la finalul lui septembrie 2015. Banca anunta faptul ca rata de acoperire a acestora s-a ridicat la 79,1%.
Depozitele populatiei nu acopera retragerile firmelor
Banca a pierdut, in schimb, din depozitele clientilor, care au scazut cu 0,5% la 39,7 miliarde de lei. Depozitele populatiei au crescut usor, insa cele ale firmelor au compensat aceasta crestere.
BRD castiga din contul curent
Si BRD – Groupe Societe Generale a anuntat un profit net de 380 de milioane de lei la noua luni, in crestere de la 38 milioane de lei in perioada similara din 2014.
Tot creditele pentru locuinte au sustinut si activitatea BRD, insa pe partea de credite de consum, avansul imprumuturile in lei nu a reusit sa compenseze scaderea de la valuta. Volumul creditelor nou-acordate populatiei a crescut cu 17% fata de perioada similara  a anului trecut, datorita programului Prima Casa (27% din total credite noi).
Depozitele au inregistrat, per total, o crestere de 13,1%, insa datorita disponibilitatilor in conturi curente (cu un avans anual de 39,5%).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul