top banner

Bancile se contrazic in privinta avansului la ipotecare

06 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Bancile comerciale au declarat, intr-un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), ca au inasprit semnificativ conditiile de creditare ipotecara in trimestrul doi din acest an, din cauza Legii privind darea in plata. Mai mult, acestea sustin ca vor continua sa ingreuneze accesul clientilor la astfel de imprumuturi.
Si asta in conditiile in care, potrivit aceluiasi document, cererea de credite ipotecare s-a diminuat in trimestrul doi al acestui an, iar pentru urmatoarele trei luni institutiile de credit se asteapta in continuare la o scadere a cererii pe acest segment.
”In T2/2016, principalii factori care au determinat inasprirea standardelor de creditare pentru imprumuturile destinate achizitiilor de locuinte si terenuri au vizat factori referitori la modificarile legislative (efectele adoptarii Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite), asteptarile privind situatia economica generala si cele privind piata imobiliara”, se mentioneaza in documentul BNR.
Majorarea avansului si reducerea scadentei au limitat accesul la ipotecare
Interesant este faptul ca printre termenii de creditare pe care bancile anunta ca i-au inasprit se numara majorarea avansului si reducerea perioadei maxime de creditare. Insa, pentru trimestrul trei, estimarea privind continuarea inaspririi conditiilor de creditare este contrazisa de faptul ca, pana acum, cateva banci au decis deja reducerea avansului la imprumuturile pentru locuinte, iar si mai multe au anuntat ca analizeaza serios aceasta posibilitate.
Este adevarat ca mai exista si banci care actioneaza in contratimp. Este vorba de Credit Agricole care a decis sa majoreze avansul la creditele ipotecare de la 20% la 25% la inceputul acestei lunii. Banca are, insa, o cota redusa pe piata creditelor ipotecare din Romania, astfel incat decizia sa nu va afecta prea multi clienti.
Revenind la sondajul BNR, din acesta reiese ca in zona euro, bancile au relaxat standardele de creditare aferente imprumuturilor ipotecare in T2 dupa ce in trimestrul precedent acestea au fost inasprite usor. Pentru urmatoarele trei luni, se estimeaza continuarea relaxarii standardelor de creditare atat pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte si terenuri, cat si pentru cele aferente consumului.
Cererea de credite de consum se mai tempereaza
In ceea ce prive?te creditele de consum, in T2/2016 standardele de creditare s-au inasprit, insa mai putin decat in cazul ipotecarelor. In plus, pentru trimestrul trei, se prognozeaza o mentinere constanta a conditiilor de creditare pentru acest tip de imprumuturi
In acelasi timp, cererea de astfel de credite a consemnat ”o dinamica ascendenta importanta in T2/2016”, pe fondul majorarii cererii de imprumuturi de consum fara ipoteca, dar si in ceea ce priveste cardurile de credit. In schimb, a scazut semnificativ cererea de credite de consum cu ipoteca. ”In urmatoarele trei luni (T3/2016), bancile preconizeaza o scadere moderata a cererii de imprumuturi de consum din partea populatiei”, se mai arata in sondajul BNR.
Conform documentului, institutiile de credit din zona euro au continuat relaxarea standardelor de creditare pentru imprumuturile de consum acordate populatiei, iar pentru urmatoarele trei luni, se estimeaza ca aceasta tendinta va continua si in urmatoarele trei luni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul