top banner

Bancile sunt reticente sa accepte procedurile SAL

24 Februarie 2017 | Autor: Conso

Solutionarea alternativa a litigiilor in domeniul bancar intampina inca probleme majore din cauza refuzului comerciantilor de a participa la procedura. Spre exemplu, la CSALB, din cele 293 de cereri conforme inregistrate, 185 au fost clasate, in general din cauza unor motive invocate de comercianti.
Directorul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), Liviu Fenoghen, a declarat, in cadrul unui eveniment de specialitate, ca societatile reclamate se folosesc de faptul ca au dreptul legal sa nu accepte procedura.
„Procedura este voluntara si depinde, pentru a se forma un dosar, de acordul comerciantului de a intra in procedura", a subliniat directorul CSALB.
Ce motive invoca bancile?
Reprezentantii Centrului spun ca, printre motivele invocate de comercinati la refuzul procedurii se numara faptul ca exista  un dosar inregistrat pe rolul instantei, sau au incercat sa contacteze direct consumatorul, au fost initiate procedurile de executare silita sau au facut mai multe oferte, dar toate au fost refuzate de consumator (anterior sesizarii de catre consumator a CSALB).
In aceste conditii, reticenta comerciantilor de a participa la procedurile SAL ramane una dintre principalele dificultati cu care se confrunta reprezentantii CSALB.
Alte dificultati se refera la reticenta partilor fata de procedura cu solutie impusa, la faptul ca reclamantii nu inteleg ca solutionarea e conditionat? de acceptul comerciantului, indiferent de procedura, dar si la reticenta consumatorilor fata de posibilitatea de solutionare a cererilor lor in cadrul Centrului.
Nici in asigurari nu exista deschidere
In domeniul nonbancar, comerciantii sunt, de asemenea, destul de reticenti la astfel de proceduri. Insa, spre deosebire de sectorul bancar, aici participarea comerciantilor la procedurile SAL este obligatorie, daca speta este acceptata de SAL-Fin.
Reprezentantii Entitatii de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Nonbancar (SAL Fin) sustin ca cei care au apelat la astfel de proceduri au ales solutia impusa.
"Cred ca marea majoritate a persoanelor care a apelat la conciliere are acea dorinta de a-si rezolva cat mai rapid si definitiv o problema, de aceea a ales aceasta solutie. De partea cealalta insa, comerciantii manifesta reticenta", a declarat Claudiu Stanescu, membru coordonator in Colegiul entitatii.
Cu toate acestea, el sustine ca de la inceputul acestui an, numarul de cereri a crescut semnificativ fata de finalul anului trecut.
"Conform datelor valabile la 17 februarie 2017, am primit 72 de cereri de conciliere, iar din acestea 27 au fost solutionate deja. Mare parte din aceste rezultate s-au intamplat dupa 1 ianuarie 2017, pentru ca la 31 decembrie 2016 erau undeva la 30 de cereri primite",  a explicat Stanescu.
Acesta a mai spus ca cele mai multe cereri provin din domeniul asigurarilor, aproximativ 90%, cele pe RCA avand o pondere primordiala.
SAL Fin a devenit functional la jumatatea anului trecut si, in prezent, sunt inscrise in registrul conciliatorilor 26 de persoane, cei mai multi specializati in asigurari, doi pe piata de capital si unul pe pensii private. Alti 16 conciliatori sunt in analiza, a subliniat Stanescu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul