Bancile au acordat credite, inainte de criza, in conditii greu de inteles de catre clienti, fara a pune accent pe capacitatea de rambursare a debitorului si cu aplicarea unor comisioane excesive. La toate acestea s-a adaugat si slaba pregatire a angajatilor responsabili cu creditarea, care a dus la incompleta informare a clientilor.
Toate aceste consideratii sunt cuprinse in Raportul asupra stabilitatii financiare publicat, recent, de Banca Nationala a Romaniei.
”Evolutiile pronuntat adverse ale cadrului macroeconomic au contribuit la relevarea unor aspecte mascate in perioada anterioara crizei financiare globale: practicarea unor rate ale dobanzii a caror stabilire nu putea fi inteleasa de client, acordarea de credite pentru care capacitatea de rambursare era de importanta secundara (pornind de la considerentul ca fenomenul de neplata nu este de natura sa genereze pierderi intr-un mediu in care bunurile imobiliare utilizate drept garantii pentru contractarea creditelor se aflau intr-o continua crestere a valorii de piata), practicarea de comisioane excesive, expunerea unor categorii vulnerabile la produse avand o volatilitate ridicat? a factorilor de risc”, se mentioneaza in raport.
Banca centrala a identificat, in documentul mentionat, riscul de conduita la care sunt supuse bancile, care poate duce la costuri mari pentru societate, pierderea increderii in pietele financiare si chiar la sistarea activitatii unei banci mari.
”Institutiile de credit din Romania sunt supuse riscului de conduita, ca urmare a intereselor imperfect aliniate intre manageri si actionari, respectiv ca urmare a unui control insuficient al riscului. Deficientele in ceea ce priveste gradul de pregatire a personalului implicat in activitatea de creditare a condus la o informare uneori incompleta a consumatorilor in ceea ce priveste riscurile de baza asociate produselor de creditare”, se subliniaza in raport.
Potrivit BNR, avand in vedere costurile ridicate pe care aceste riscuri le pot avea pentru societate si posibilele consecinte asupra stabilitatii financiare, pentru prevenirea riscurilor de conduita necorespunzatoare se recomanda ”adoptarea unei guvernante corporative si a unor controale interne de gestionare a riscurilor in conformitate cu modelul de afaceri al bancii, dar si la nivel de conducere executiva, prin promovarea si mentinerea unei culturi organizationale de gestionare a riscurilor ?i adoptarea unei culturi etice puternice”.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News