top banner

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

12 Ianuarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

Foto Unsplah.com

Desi BNR a majorat iar dobanda de politica monetara, amplitidinea acestor ajustari s-a redus considerabil, semn ca ne aflam la finalul ciclului de cresteri. Nu inseamna insa ca vor urma imediat scaderile. 
Marti 10 ianuarie am avut o noua majorare a dobanzii BNR, de la 6,75% la 7%. Aceste decizii ale Bancii Centrale se transmit in economie influentand costul creditului si apetitul de consum deci nu e motiv de bucurie cand cresc dobanzile in lupta autoritatilor cu inflatia decat, eventual, pentru deponenti.
Partea buna este ca aceste ajustari si-au redus foarte mult amplitudinea in ultima vreme, ceea ce reprezinta un semnal ca ne aflam aproape de finalul acestui proces. 
De pilda, dobanda de politica monetara a inceput sa creasca in Octombrie 2021, cand a urcat de la 1,25% la 1,5%. In noiembrie am mai avut o alta majorare de 0,25 puncte procentuale iar in ianuarie 2022 inca un pas de 0,25% astfel incat s-a ajuns la 2%. 
Dupa 3 pasi de crestere de 0,25 puncte procentuale, ritmul a urcat, iar in februarie si aprilie au urmat majorari cu 0,5 pp. In mai BNR a urcat dobanzile cu 0,75 pp iar in iulie cu 1 pp. A fost si cel mai mare salt din acest ciclu de majorare a dobanzilor. 
Avem apoi in august si octombrie 2 majorari de cate 0,75 pp care duc dobanda de politica monetara la 6,25%, apoi una de 0,5 pp in noiembrie si, in final, ultima majorare de 0,25 pp in ianuarie 2023. 
Cum se observa, s-a pornit cu 3 salturi mici, de 0,25 pp, s-a trecut la 2 pasi ceva mai mari, de 0,5 pp, a urmat unul de 0,75 pp si unul de 1 pp iar ritmul a fost coborat apoi la alti 2 pasi de 0,75 pp, unul singur de 0,5 pp si, ultima ajustare, de 0,25 pp. 
Este foarte posibil deci ca acesta sa fie si ultima in acest ciclu, in scenariu optimist, sau sa mai urmeze inca 1 sau 2 ajustari de 0,25% in cel pesimist.
Dupa o majorare a inflatiei in noiembrie 2022 ca urmare a efectului de baza din noimebrie 2021 (inflatie zero), inflatia pe decembrie va arata o temperare a ritmului de crestere dand la randul ei o mana de ajutor autoritatilor. 
Nu vor urma imediat scaderi de dobanzi la credite
Chiar daca amplitidinea majorarilor dobanzii BNR s-a redus simtitor, asta nu inseamna ca vor urma repede si scaderile care sa dea imediat o gura de oxigen debitorilor. 
Din fericire, in acest moment piata monetara autohtona se confrunta cu un exces de lichiditate iar indicele Robor nu se grabeste sa se ajusteze proportional cu modificarea dobanzii de politica monetara a BNR (astfel, in prima zi dupa majorarea dobanzii BNR Robor la 3 luni a scazut de la 7,45% la 7,44% iar cel la 6 luni de la 7,71% la 7,72%).
RCC va urca insa la 6% din aprilie pentru ca in cazul sau exista un decalaj de 6 luni fata de piata, ramand insa semnificativ sub cotatiile Robor din prezent. 
Bancile centrale din Occident au fost mai reticente in a trece la majorari de dobanzi imediat dupa pandemie, crezand ca inflatia aparuta este una tranzitorie, dar cand si-au dat seama ca nu este asa nu au mai ezitat. 
Vor astepta insa o perioada pentru ca deciziile lor sa isi faca efectul iar inflatia sa se reduca la valori mai apropiate de cele cu care eram obisnuiti inainte de 2022 si abia apoi vor urma taieri de dobanda. 
Iar preturile la energie, in scadere mai peste tot, contribuie la aceasta speranta. De pilda, de la un varf in august care aduse pretul unui MWh aproape de 3.000 de lei, acum pe piata zilei urmatoare (PZU) de la OPCOM s-a ajuns la un pret de aproximativ 700 lei/MWh pentru energia electrica. 
Similar, vremea neasteptat de calda a taiat foarte mult si din pretul gazelor naturale (de la un varf de 240 euro MWh in vara anului trecut pe bursa TTF de la Amsterdam s-a ajuns in jur de 70 euro in prezent). 
Ramane de vazut ce se va intampla din vara, cand rezervele de gaz din Europa trebuie refacute si canicula impune un consum mai mare de energie electrica, deci noi pusee inflationiste la orizont. 
Altfel, dobanzile de politica monetara care s-au miscat vioi in ultimul an, pot incremeni pe loc o perioada mai lunga la fel de bine, precum s-a intamplat in Romania intre ianuarie 2019 si februarie 2020 cand BNR a pastrat dobanda la 2,5% in tot acest interval. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul