top banner

BNR: Criterii pentru clienti si obligatii pentru banci la darea in plata

15 Martie 2016 | Autor: Conso

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu a prezentat, in cadrul unei conferinte, raspunsul transmis Parlamentului la cererea de reexaminare a Legii privind darea in plata. Potrivit acestuia, legea trebuie sa contina criterii pentru beneficiari, obligatii pentru banci, iar executarea silita sa fie doar o solutie de ultim resort.
"Cererea de reexaminare a presedintelui a primit din partea BNR un raspuns detaliat. Peste 20 de pagini se gasesc de cateva saptamani bune in Parlament pentru a fi dezbatute. (...) BNR a sustinut si continua sa sustina recomandari catre bancile comerciale pentru a evita demararea de catre acestea a procedurilor de executari silite ale consumatorilor de produse financiare, ale caror obligatii financiare au devenit prea impovaratoare din cauza unor schimbari neasteptate survenite dupa incheierea contractului de credit prin initierea unor negocieri menite sa conduca la identificarea unor solutii echilibrate", a explicat Isarescu.
Impartirea poverii intre client si banca ar putea fi introdusa in textul Legii
In opinia sa, darea in plata s-ar putea aplica si creditelor in derulare, insa numai pe cale bilaterala si in urma unei evaluari pe criterii obiective a clientului si a situatiei financiare a acestuia. „Finalitatea obtinuta trebuie sa fie impartirea intre clienti si banci a poverii suplimentare. Aceasta povara suplimentara aparuta ca efect al crizei si impartirea ei se poate introduce in textul legii", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai spus ca legea trebuie sa cuprinda criterii clare de stabilire a beneficiarilor. Astfel, trebuie avuti in vedere consumatorii care au incheiat un contract de credit garantat cu ipoteca asupra unui bun imobil cu destinatie de locuinta, a carui valoare la momentul acordarii nu depasea un prag rezonabil; cei care detin o singura locuinta ipotecata in favoarea bancii, care reprezinta domiciliul acestora; cei care au o situatie financiara depreciata semnificativ fata de momentul incheierii contractului; cei care au incercat sa negocieze cu bancile de buna credinta si nu au reusit sa ajunga la un rezultat.
Legea poate sa prevada si obligatii pentru banci in relatia cu debitorii supraindatorati
In schimb, banca centrala propune si o serie de obligatii pentru banci, astfel incat sa aiba mai multe instrumente prin care sa poata interveni pentru a convinge bancile sa imparta povara cu clientii.
"Pentru a trece de la ceea ce noi facem si in prezent, constrangere morala, la instrumente mai constrangatoare, in concordanta cu Codul Civil si cu legile bancare existente de 25 de ani, si nu in dauna legislatiei bancare, (legea -n.r.) poate sa prevada reglementari prin care bancile sa fie obligate sa construiasca parteneriate de buna credinta cu debitorii despre care am vorbit”, a mai spus guvernatorul BNR.
In opinia sa, aceste masuri trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele obligatii pentru banci: sa elaboreze planuri de negociere transparente, in care executarea silita sa fie o solutie de ultim resort,  iar bancile sa raporteze BNR planurile de negociere si stadiul negocierilor cu clientii.
Mugur Isarescu a mai spus ca se poate lua in calcul si propunerea bancilor de a elabora un cod de conduita la nivelul sistemului pentru clientii aflati in dificultate financiara, insa acestea trebuie sa se grabeasca, pentru ca timpul este foarte scurt. „Daca nu vor face acest lucru extrem de rapid, noi vedem ca aceasta problema sa fie reglementata in textul legii", a mai spus seful BNR.
Pentru viitor, BNR propune creditul cu optiune de „dare in plata”
In schimb, guvenatorul a revenit asupra ideii de mentinere a programului Prima Casa in afara sferei de aplicare a legii, pe motiv ca programul a fost implementat ulterior crizei, iar rata de neperformanta, nula, arata ca nu se impun astfel de masuri pentru creditele respective.
Cat despre viitor, Mugur Isarescu sustine ca ideea ca bancile sa dezvolte produse diferite, si sa dea clientilor posibilitatea sa opteze pentru un credit cu „dare in plata”, dar cu avans mai mare, sau fara, cu avans mai mic.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul