top banner

BNR desfiinteaza legea Darii in plata

12 Februarie 2016 | Autor: Conso

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a transmis Parlamentului un set de propuneri privind adaptarea legii Darii in plata. Propunerile BNR preiau multe dintre sugestiile bancherilor, introducand mai multe restrictii si plafoane. In forma initiala, legea a fost retrimisa la Parlament de presedintele Klaus Iohannis.
In scrisoarea transmisa Parlamentului, BNR afirma ca desi in Expunerea de motive se mentioneaza caracterul social al proiectului de lege, “efectele acestuia se extind si asupra unor categorii de debitori si a unor tipuri de credite pentru care nu exista nicio justificare de ordin financiar sau social pentru transferarea pierderii inregistrate de debitor in sarcina creditorilor, astfel cum sunt acei debitori care au achizitionat terenuri sau cladiri in scop investitional.”
Cresc costurile si avansul, se reduce perioada de creditare
BNR preia in scrisoare teza bancilor referitoare la inasprirea drastica a conditiilor de creditare, inclusiv la cresterea costurilor de finantare “In acest sens, este de asteptat majorarea avansului solicitat la acordarea oricarui credit ipotecar de la 15% in prezent (sau 5% in Programul Prima Casa) la 35%-50% si reducerea perioadei de creditare, de la 30-35 ani, cat este in prezent la maxim 20 de ani. (…) de asemenea, este predictibila cresterea costurilor percepute de banca debitorilor (dobanzi, comisioane, etc)”.
In plus, BNR avertizeaza si in legatura cu probabila stopare a programului “Prima Casa”, avand in vedere incertitudinea creata de schimbarea caracterului irevocabil al garantiei statului. Astfel, se va limita accesul la credite al categoriilor sociale cu venituri mici si in special a tinerilor.
BNR deplange soarta industriei constructiilor
Prin luarea sa de pozitie, BNR se arata preocupata de soarta institutiilor de credit, pe care le pastoreste si a caror stabilitate incearca sa o pastreze cu orice pret, fara a parea sa tina cont de dramele provocate romanilor de creditarea iresponsabila a populatiei de dinainte de criza financiara.
Insa BNR nu ramane indiferenta nici la soarta unei industrii de care, cel putin teoretic, nu ar trebui sa fie atat de mult preocupata – cea a constructiilor. “Semnalam ca revitalizarea industriei constructiilor ar putea fi sever afectata in perioada urmatoare, aceasta fiind perspectiva sustinuta inclusiv de catre reprezentantii industriei in interventiile publice ale acestora”.
Propunerile BNR anuleaza practic legea
BNR propune limitarea aplicarii proiectului de lege la persoanele fizice care au calitatea de consumator. Propunerea fusese facuta anterior si de initiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, pentru a evita ca de prevederile acesteia sa poata profita speculantii imobiliari.
De asemenea, BNR solicita ca legea sa fie aplicata doar in cazul contractelor de credit ipotecar pentru investitii imobiliare, iar bunurile imobile rezidentiale care fac obiectul unor garantii de stat, cum sunt cele achizitionate prin programul Prima casa, sa fie excluse.
BNR cere ca legea sa se aplice doar cazurilor sociale, prin “instituirea unor conditii care sa fie indeplinite cumulative pentru stingerea creantei si a accesoriilor acesteia prin procedura darii in plata”.
Conditii peste conditii, neaplicare pentru creditele in derulare
In anexa care completeaza scrisoarea, sunt mentionate cateva dintre aceste conditii: valoarea creditului la momentul acordarii sa nu depaseasca 150.000 euro in echivalent lei, consumatorul sa fi solicitat in prealabil refinantarea sau restructurarea creditului, iar obligatiile lunare de plata catre creditor, aferente contractului de credit pentru care se solicita darea in plata, raportate la veniturile nete ale consumatorului impreuna cu veniturile codebitorilor, sa depaseasca 65%.
Intamplator sau nu, pozitia BNR copiaza in detaliu pozitia exprimata in ultima perioada de reprezentantii bancilor comerciale, inclusiv in ceea ce priveste aplicarea legii doar pentru creditele noi, nu si pentru cele aflate in derulare la momentul intrarii in vigoare a legii.
Tradusa in limbajul marelui Caragiale, scrisoarea BNR ar putea fi sintetizata astfel: “sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic, sau sa nu se revizuiasca, primesc, dar sa se schimbe pe ici pe colo, prin punctele esentiale”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul