top banner

BNR respinge solutia maghiara pentru clientii cu credite in franci

08 August 2011 | Autor: Alexandra Popa

BNR respinge solutia maghiara pentru clientii cu credite in franci

Daca in Ungaria, statul a intervenit in favoarea clientilor cu credite in franci elvetieni, fixand cursul de schimb, in Romania solutia nu este considerata oportuna de catre BNR. Oficialii Bancii Centrale considera ca solutiile individuale sunt cele mai indicate si ca exista deja semne ca lucrurile se misca intr-un sens pozitiv.
De curand, autoritatile maghiare au decis sa impuna fixarea cursului de schimb franc-forint pentru persoanele cu datorii in aceasta valuta, pentru a veni in sprijinul clientilor.
Solutia este optionala, iar cursul fix este mai mic decat cel din piata. Diferenta se acumuleaza insa intr-un cont special, pe care datornicii vor fi nevoiti sa il achite incepand din 2014, cu tot cu dobanda aferenta.
Adoptarea unei solutii similare si in Romania nu este sustinuta de oficialii bancii centrale, care insista chiar pe eliminarea mitului “salvarii” datornicilor din Ungaria de catre autoritati.
“Cred ca abordarea individuala, de la caz la caz, este de preferat. Repetarea ideii ca in Ungaria s-au luat masuri ca si cand s-ar fi usurat datoria este falsa. Este de fapt o amanare, o impingere spre viitor”, a afirmat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Acesta a precizat ca exista semnale privind existenta unor solutii individuale oferite de banci propriilor clienti.
Pe de alta parte, statisticile BNR ofera o imagine diferita. La finalul lunii mai, valoarea restantelor inregistrate de populatie la creditele in valute exotice a trecut de 1 miliard lei, in conditiile in care in urma cu un an, nivelul era de 393 milioane lei.
Creditele in franci nu prezinta un risc mare pentru banci
Creditele in franci nu au fost un subiect atat de fierbinte ca in Ungaria si din cauza faptului ca ponderea lor in totalul finantarilor acordate de sistemul bancar este mult mai mica, sub 14%.
Cu toate acestea, riscul vine prin prisma faptului ca portofoliile denominate in franci sunt concentrate la doar cateva banci, din totalul celor peste 40 prezente in piata.
“Comparativ cu Ungaria riscurile sunt rezonabile, nu sunt raspandite la nivelul tuturor bancilor. Avem 2-3 banci unde riscurile sunt mai mari. Le-am adresat...nu rugamintea, pentru ca BNR nu actioneaza pe baza de rugaminte, ci sugestia puternica sa provizioneze aceste riscuri si dansii au facut-o, sunt ascultatori", a mentionat Isarescu.
Guvernatorul a precizat ca respectivele institutii de credit au fost nevoite sa constituie provizioane mai mari, pentru a contracara pierderile induse de restantele inregistrate de clienti.
Dublarea cursului a dus la supraindatorare
Creditele in franci elvetieni oferite cu larghete populatiei nu au fost inventate de bancherii din Romania. Ele au devenit la moda, mai intai, in Ungaria, unde peste 50% din portofoliul de credite imobiliare gestionat de banci este denominat in aceasta valuta.
De altfel, prima banca ce a “importat” si promovat creditele in franci elvetieni pe piata romaneasca a fost OTP Bank, detinuta de grupul maghiar OTP.
Cresterea puternica a cursului de schimb leu-franc a pus o presiune puternica, in special, pe clientii care s-au imprumutat in anii de boom ai creditarii in aceasta valuta. Comparativ cu 2007, cotatia francului s-a dublat. Un franc elvetian este cumparat la casele de schimb cu peste 3,9 lei, in conditiile in care in urma cu 4 ani, cursul era de 1,9 lei pentru un franc.
Avand in vedere ca majoritatea creditelor acordate in aceasta moneda au fost credite imobiliare, de valori mari, o dublare a ratei doar din evolutia cursului de schimb pune o presiune enorma asupra bugetului datornicilor.
In plus, bancile nu s-au inghesuit sa modifice rata dobanzii in functie de Libor CHF, care a ajuns sub 0,2% de la aproape 3%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul