top banner

BNR: Populatia este supraindatorata si nu poate infrunta noi presiuni

24 August 2010 | Autor: Alexandra Popa

Banca Nationala recunoaste ca in prezent gradul de indatorare al populatiei este semnificativ iar romanii vor face fata cu greu unor noi evolutii negative. Pe de alta parte insa, tot datele BNR arata o tendinta de crestere a costurilor imputate de banci clientilor, pe fondul unei ajustari mai reduse a propriilor cheltuieli.
Pe parcursul anului 2009 si in primul semestru din 2010, sistemul financiar romanesc a cunoscut provocari semnificative in conditiile mentinerii contractiei economice, se spune in cel mai recent raport BNR asupra stabilitatii financiare. Cu toate acestea, Banca Centrala considera ca stabilitatea financiara a ramas “robusta”, in conditiile in care bancile au beneficiat de majorari de capital si au constituit rezerve suficiente de provizionare.
“Riscul de credit ramane principala vulnerabilitate a sectorului bancar. Capacitatea companiilor si populatiei de a onora in bune conditii serviciul datoriei este constransa de durata prelungita si adancimea contractiei economice, precum si de gradul semnificativ de indatorare, in general, si indatorarea mare in valuta, in special”, se arata in raport.
Creditele neperformante sunt sub tinute control...deocamdata
Portofoliul de credite acordat de banci catre populatie a inregistrat o “inrautatire pronuntata” in ultimul an, conform BNR.
Nivelul creditelor neperformante ale populatiei a crescut de la 2,4% in decembrie 2008 la 6,9% in iunie 2010, una din cauzele indentificate fiind si nivelul ridicat al dobanzilor la credite.
Concomitent, avutia populatiei a scazut, in principal ca efect al scaderii preturilor in piata imobiliara intr-un ritm mult mai accelerat comparativ cu ritmul de achitare a datoriilor aferente.
“O vulnerabilitate in crestere a sistemului bancar romanesc o constituie scaderea calitatii portofoliului de credite, care s-a manifestat mult mai accentuat  in anul 2009”, se precizeaza in raportul BNR.
Alaturi de recesiune, se adauga povara suplimentara pe care trebuie sa o sustina datornicii care au contractat credite in valuta si nu sunt asigurati in acest sens.
“Desi creantele neperformante se afla la un nivel gestionabil, ritmul de crestere a acestora constituie un motiv de ingrijorare pentru stabilitatea financiara”, atrag atentia oficialii BNR.
Totusi, in raport se afirma ca, pe moment, bancile dispun de suficiente resurse proprii care sa acopere pierderi neasteptate din acest punct de vedere.
Bancile au majorat semnificativ marjele de dobanda la clientii existenti
In 2010, profitul operational al bancilor era cu 20,6% peste cel inregistrat in aceeasi perioada din 2009, veniturile operationale scazand intr-un ritm mai lent decat cheltuielile similare.
Cu toate acestea, primul semestru din 2010 a adus sistemului bancar o pierdere neta de 234,8 milioane lei, ca urmare a cresterii volumului de provizioane constituite.
Raportul arata ca, pentru a contracara aceasta tendinta, bancile au luat masuri de control al costurilor si de impulsionare a veniturilor. Masurile au vizat reducerea numarului de angajati si de unitati pe de o parte si majorarea marjelor de dobanda la lei si euro pe de alta parte.
Numarul de angajati a fost redus cu 5% pe parcursul anului 2009, si nesemnificativ in 2010. In 2009, bancile au renuntat la aproximativ 3% din numarul de unitati, iar in 2010 numarul acestora a continuat sa scada in acelasi ritm si s-a ajuns la aproximativ 6.220 la jumatatea anului.
Insa, daca economiile obtinute din reducerea numarului de unitati si a personalului au fost destul de modeste, plusurile provenite din cresterea marjelor de dobanda au fost mult mai semnificative. Marjele de dobanda (n.r diferenta dintre dobanda la credite si dobanda la depozite) atat la lei cat si la euro au cunoscut o crestere semnificativa in ultimul an si jumatate in cazul clientilor vechi, in timp ce pentru clientii noi, anul 2010 a adus o scadere, pana la nivelurile din primavara anului trecut. 
“Bancile continua sa practice dobanzi mult mai mari aferente creditelor in lei, comparativ cu rata dobanzii de politica monetara stabilita de banca centrala. Incepand din trimestrul II 2009 se manifesta tendinta de crestere a marjelor de dobanda intre credite si depozite, atat pe componenta in lei cat si pe componenta in valuta”, se arata in raportul BNR.
La lei, marja de dobanda ajunge la 8% in iunie 2010 in ceea ce priveste populatia, nivel dublu comparativ cu iunie 2009. In aceeasi perioada, marja la valuta s-a dublat si ea, majorandu-se de la aproximativ 2% la 4%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul